frida.bg

5 храни, които засилват мозъчната дейност

Колко често ви се случва да не можете да се фокусирате върху задачите си и се чувствате уморени още от сутринта? Ако усещате емоционална и физическа отпадналост дори след стабилен сън, то вече е крайно време да се погрижите за тялото си и да заредите силите си.

Мозъкът – изумителна мисловна машина

При едва 2% от общото телесно тегло на човек, мозъкът консумира 20-25% от кислорода и енергията на цялото тялото, от които то се нуждае всеки ден. Мозъкът работи с над 100 милиарда нервни клетки, а всяка от тях сама по себе си има връзка с още много други и си взаимодействат постоянно помежду си. Той не случайно е един от основните центрове на човешкото тяло. 

При хранителен недостиг процесите в цялото тяло намаляват своята активност и се ограничава зареждането на всички останали органи в тялото за сметка на мозъка. Той продължава да поддържа енергийното си ниво и да разпределя жизненоважни активности. Това обаче не е гаранция за оптималната му работа. 

Дори при най-малък дисбаланс при доставянето на хранителни вещества може да се наруши мозъчната дейност. Затова е от изключителна важност как подхранвате мозъка си. 

Как влияе храненето?

От абсолютна важност е какво консумирате и какъв е съставът и качеството на храната, с която снабдявате своя мозък. От това какво ядем зависят много повече области и фукции в тялото ни, отколкото можем да си представим.

Най-напред нека споменем класическия пример: ставаме тромави и дебели от масовото консумиране на храна от заведения за бързо хранене или сладки изделия. Мозъкът също се засяга в целия този вреден процес. В зависимост от това какво приемате в телата си, то влияе върху:

 • вашето настроение – цялостната настройка е повлияна от това какво консумирате;
 • качеството на концентрацията ви: липсата на полезни вещества влияе върху способността да се фокусирате адекватно;
 • работоспособността ви – мозъчният апарат управлява цялото ви тяло. При трудности в ежедневните занимания от липсата на подходящ подхранващ източник се понижава физическата и умствената производителност;
 • умората и нейната дълготрайност – мисловният апарат се изтощава повече, когато няма подходящо захранване;
 • съществуват още много процеси, които могат да бъдат благоприятно повлияни с правилния режим на хранене. Към тях се причисляват притока на кръв към мозъка, умствено-нервната дейност, обмяната на веществата  и други.

Здравословно зареждане на умствените способности

Ето и една огромна част от най-добрите захранващи елементи за мозъчната активност, които са особено важни за неговото функциониране:

Витамините

Най-вече витамините А, С и Е са от огромна важност за максималната дейност на мозъка. Редовната консумация на ядки, плодове и зеленчуци ще зареди благоприятно мозъчния апарат.

Въглехидратите

В организма ни те се съхраняват под формата на гликоген (гликоза) и осъществяват бързото зареждане на мозъка и мускулите. Изключително важни са сложните въглехидрати, тъй като те дават наситена енергия за дълъг период от време. Съдържат се в картофите, пълнозърнестите храни, донякъде и в зеленчуците. Бялото брашно и бялата захар осигуряват на мозъка издръжливост само в кратко време.

Омега-3 мастните киселини и фитонутриентите

Една от най-важните функции, които тези вещества изпълняват, е забавянето стареенето на мозъка, какво и поддръжката на оптималните процесите в него. Фитонутриентите можем да намерим в плодовете и зеленчуците. А Омега-3 мастните киселини са част от съдържанието на мазните риби като херинга, сьомга и в някои масла (най-вече ленено масло).

Минерали, микроелементи, протеини и мазнини

Към гореспоменатите подхранващи вещества, можем да добавим огромната роля на захранването на мозъка с минерали, микроелементи, протеини и мазнини. Най-бързото и лесно снабдяване с тях е с консумацията на разновидна и полезна храна. Приемането на преработени храни, полуфабрикати, храни с високо съдържание на консерванти и добавени химикали за допълнителна издръжливост е редно да бъдат ограничени до максимум и да не присъстват в менюто ви. 

Течности 

От абсолютно значение е приемането достатъчно течности през деня. Липсата им води до намаляване работата и ефективността на мозъка и тялото. 

Как да поддържаме мозъка ни здрав?

Грижата и предпазването на мозъчния ни апарат и неговата дейност дори в по-напреднала възраст е от изключителна важност. Затова трябва да се ограничават доста от факторите, които могат да се окажат рискови. Такива са наднорменото тегло, диабетът, високото кръвно налягане, липсата на движение и застоят на едно място.

Витамините, фитохимикалите и други подобни са добро решение за защита от оксидативния стрес.

А кои храни са най-добри за нашия мозък? 

Предлагаме ви един списък с най-добрите, разнообразни и доста полезни храни за качествено захранване на мозъка и неговата правилна ефективност: 

 • Вода 
 • Пълнозърнести  храни  
 • Риба            
 • Круши 
 • Плодове  (всички видове такива, боровинки, ягоди, къпини и др.)
 • Ябълки
 • Сушени  сливи
 • Стафиди  
 • Авокадо 
 • Броколи 
 • Спанак 
 • Чесън 
 • Ядки