frida.bg

Ефектите на плача върху психиката и тялото ни

Емоциите при всеки се изразяват по различни начини. Но един е най-добрият и това е плачът. Не всеки обаче може или иска да плаче, затова в тази статия ще ви представим какво всъщност е значението на роненето на сълзи и как рефлектира това на организма ни. 

Тялото на човек може да поражда базови, рефлексни и психически сълзи. Първите отговарят за поддръжката на очите ни да са влажни. Вторите са тези, които ни помагат да се се справим със слепналите мигли. Третите пък са тези, които се проявяват след преживяването на силна емоция. 

Сега ще ви запознаем с етапите, през които почти всеки преминава, когато се разплаче.  

Мозъкът ни не различава дали сме спечелили джакпот, или висим на ръба на пропаст

Случвало ви се е да плачете от радост, нали? Но какво ви е мнението за плач след уплах или разочарование? А знаехте ли, че мозъкът ни не разграничава реално индивидуалните поводи, поради които сълзите ни бликват? Излиза, че много по-важна е силата на емоцията ни, отколкото вида ѝ и случващото се в това време. 

А доколко сте запознати с твърдението, че части от мозъка ни не могат да направят разлика защо изобщо плачем? В нашите глави съществува един малък участък на мозъка ни, който се нарича хипоталамус. Без значение от контраста на емоциите ни, нашият хипоталамус има само една роля – да реагира.

Нашият мисловен орган приема сигнал от една друга негова част – амигдалата, която всъщност ни дава възможност да усещаме емоции. След огромен “букет” от чувства и силни емоционални усещания, без значение от оттенъка им, органът амигдала продължава да предава сигнали. Веднага след това слъзните канали започват работата си по изпомпването на сълзи. През това време хипоталамусът, който е отговорен за целия този хаос в нас, изобщо не осъзнава защо плачем.

Тренинг за тялото ни 

Плачем ли редовно – това се явява като вид тренировка за цялото ни тяло. В зависимост от силата на емоциите ни, е възможно раменете ни да заподскачат, в резултат на силно разстроеното ни състояние и последвалия сърцераздирателен плач. Нерядко по кожата ни могат да се появят петна или обриви, в резултат на напрежението, през което преминаваме.  Не е изключено да ни заболи и глава.

Плачещите хора могат да засилят изпотяването и сърцебиенето на тялото си. Всички тези “странични ефекти” от емоционалността ни се явяват като “тренировка” за тялото ни. Всичко това произлиза от бунта на тялото ни и реакцията му над гнева, напрежението и сълзите ни. 

Буцата в гърлото 

В моменти, в които се чувстваме сами или плачем, или пък когато започнат емоциите да натежават – идва онази буца в основата на гърлото. Не е нужно дори да сме тъжни, за да го усетим. При нервност бучката отново се завръща.  

Запознати ли се с “чувството за глобус”? Това е медицински термин за това изтръпващо усещане. Сякаш задушаваме сълзите си, а всъщност ние просто имаме силното чувство, че сякаш нещо се е забило в гърлото ни. Хиляди благодарности за това, мили ми мозък!..

Въпреки че реално това не се случва, чувството е неприятно и може да бъде облекчено само ако пийнем вода или хапнем нещо. 

Водопадът от очите и носа ни

Изливайки “литри” сълзи, носът ни решават да спомогне за процеса на “разтоварване”, изтласквайки още сълзи през себе си, като създава една чудесна вълна от течности. Доста неприятно. 

Воднистата течност, която започва да изскача от носа ни по време на плач, в действителност е същата, излизаща от нашите очи. Разбира се е в допълнение и с някои други бонуси. 

Да обобщим – нашите сълзи си текат от очите и падат по лицето ни, сополите на свой ред правят абсолютно същото, само че вътрешно – движейки се от очите ни в посока надолу към носа ни. 

Сбогом, хормони на стреса! 

Има доказателства, че сълзите имат “целебна мощ”. Нашите емоционални сълзи носят специални ползи за здравето ни, особено в намаляването на стресовите хормони като кортизол, адреналин и норадреналин. Наистина ли това е възможно?

Процесът на плачене е екзокринен, т.е. когато вещество излиза от тялото ни. Такива процеси са издишването, изпотяването, изчистването на телата ни от токсини и други. Какво следва от всичко дотук? Когато плачем, ние освобождаваме стрес химикали, които са доста вредни за нашия организъм.

Емоционалните сълзи са по-лепкави

Ако сълзите ни са предизвикани по емоционален начин (по време на изненада или романтичен филм), то те съдържат повече протеини, отколкото рефлексните сълзи. Физическите сълзи са тези, които тялото образува в моменти, когато ни влезе прашинка в окото или когато режем лук.

Много лекари и учени, които са интервюирани от писание Time, споделят, че всяка една сълза съдържа метаболити, електролити, ензими и липиди.  Те обаче наблягат на твърдението, че емоционалните сълзи съдържат в себе си повече протеини в сравнение с който и да е дург тип плач. Интересен е фактът, че никой не знае защо се получава така. Една от теориите е, че сълзите, които имат повече протеини (емоционалните), са по-вискозни, или иначе казано – прикрепят се по-стабилно към кожата на лицето ни и се стичат по-бавно от другите типове. По тази причина нашият плач ни прави по-забележим за хората край нас, без значение дали е за хубаво или не. 

Един от водещите световни специалисти по плач – Майкъл Тримъл – смята, че чрез плача можем да покажем уязвимост и ранимост. А тези проявени качества на свой ред са от решаващо значение за връзка с друг човек. 

Затова плачете от сърце, не се пестете. При всички случаи е полезно за вашето здраве и ще се почувствате по-добре, защото напрежението ще се изразходи.