frida.bg
благодарността

Как точно благодарността влияе върху тялото, емоциите и ума?

Благодарността е дар, който правим към себе си и към другите. Тя ни прави по-спокойни, уравновесени и шастливи. Благодарността също така до голяма степен е стратегия на живот, а не личностно качество. Тя е избор, който правим всеки ден. Избор, който има безспорни полезни ефекти върху тялото, емоциите и ума ни.

Според ново изследване, публикувано в списание „Collective Evolution“, благодарността действително влияе върху тялото, емоциите и ума ни. Това се случва благодарение на няколко доказани механизми. Ето кои са те!
Благодарността ни освобождава от негативните емоции
Изразяването на благодарност всеки ден е чудесна психотерапия за освобождаване от негативните и токсични емоции. Благодарност е да направим осъзнат избор да намерим нещо, за което сме благодарни дори и в една на пръв поглед неприятна за нас ситуация.
Благодарността има положително влияние върху мозъка
Изразяването на благодарност всеки ден влияе върху мозъка ни на молекулярно ниво. Тя има положителен ефект върху функционирането на сивото вечество и нервната ни система, Освен това, благодарността ни прави по-спокойни и по-малко избухливи и реактивни.
Благодарността ни помага дори и когато не я споделяме
Няма значение дали споделяте с някого, че сте благодарни за нещо или не. Тя вече действа, стига да я прилагаме ежедневно и осъзнато. Благодарността ни освобождава от негативните емоции, спомени, както и от стреса, а това ни прави по-здрави и удовлетворени от живота си.
Благодарността е умение, което се развива
Благодарността не е качество, а умение, което се развива с желание, търпение и постоянство. Един от най-лесните и ефективни начини да направим това е като създадем свой „Дневник на благодарността“.
Всеки ден записвайте поне 3 неща, за които сте благодарни. Казвайте ги на глас, това ще усили ефекта. Усетете усещането, кеото се появява в тялото ви, когато изричате думите „Благодарен/а съм за…“.
Забележете как изричането на думи на благодарност наистина започва да променя начина, по който усещате тялото си. Забележете как изразяването на благодарност всеки ден ви прави по-спокойни, по-концентрирани, по-щастливи. Доказано е!