frida.bg

Благодарността е ключът към здравето и добрите взаимотношения

Ако имате нужда от причина, за да разгърнете благодарността в живота си, ето ви една наистина основателна – благодарността наистина е ключът към здравето и щастието! Повечето от нас натискат толкова силно педала на стреса всеки ден, че единственият им досег с благодарността са думи като „Трябва да бъда благодарен, има толкова много неща, за които да бъда благодарен…“, но истината е, че не сме. Нямаме време за такива неща, нали? Да благодариш изисква да спреш за малко лудия си бяг, да се замислиш и да намериш онази мекота в сърцето си, с която да я изразиш навън. А това, да, отнема време.

Безспорен факт е, че благодарността е ключът към щастието, но така и не отваряме вратата към него с това вълшебно ключе. Всъщност е много по-лесно, отколкото си мислим. Благодарността е начин на живот. Нагласа на любов и приемане, която ще подобри здравето ни и ще ни помогне да имаме по-добри взаимоотношения с хората наоколо. Но как?

Как благодарността работи?

Благодарността подобрява нашето здраве

Хората, които ежедневно си спомнят за какво са благодарни, се грижат много повече за своето физическо здраве като си правят профилактични прегледи, хранят се здравословно и се упражняват много по-редовно от останалите, които нямат време за благодарност. От друга страна, благодарността е най-добрият антидот за негативните емоции, а според учените благодарността е чудесно средство за справяне с тревожността и депресивните мисли.

Благодарността стимулира емпатията

Факт е, че благодарността ни прави по-просоциални. Тя ни кара и да мислим за другите хора, за техните чувства и мисли, като ни стимулира да бъдем по-емпатични и да им съчувстваме. Това намалява агресивните мисли и обидата и ни отваря вратата към разбирането и приемането на различнията. Като нещо естествено и нормално. А не като нещо, което да осъдим и укорим.

Благодарността заздравява взаимоотношенията ни

Самите думи „Благодаря ти“, когато са казани от сърце, прокарват нишка на човещина и любов между нас и другия човек. И изпълват сърцео ни със смисъл. Ние сме свързани и е най-нормалното нещо да си помагаме и да си благодарим. Да оценяваме жестовете и да го показваме чрез благодарността действа като позитивен бумеранг. Бумеранг, който отново и отново ще завърта кръга на доброто за нас и за другите!