frida.bg
споразумения

За „тихите“ споразумения, които правим в любовта

Много двойки сключват „тихи“ споразумения помежду си, които дирижират връзката и живота им след това. Те са тихи, не се говори за тях и в повечето случаи са неосъзнати. Партньорите дори не осъзнават, че се водят по таен договор, който определя отношенията им.

Едно такова споразумение е: „Аз готвя, ти миеш чиниите“. Не е нужно да го договаряте с думи. Просто знаете, че така трябва и го налагате на партньора си по един „тих“ път. Когато той приеме вашето правило, се установява договор. Когато вие премете неговите правила, също се установява договор.

Тези договори оказват натиск върху нас и ни пречат да бъдем автентични и истински. Често се чувстваме „длъжни“ да ги изпълняваме. Сякаш сме хванати в клетка. Просто „трябва“ да се движим по договора, в противен случай връзката ни е заплашена от разпад.

Всъщност, единствената заплаха е върху модела отношения такива, каквито сме ги договорили. Всеки договор, който не ни устройва може да се замени с друг при желание от двете страни. Добре е договорите да се договарят съзнателно, а не да се налагат несъзнателно, както е с тихите споразумения.

Представяме ви някои от най-честите споразумения:

Couple

Спасител и жертва

Това е често срещано споразумение, според което единият партньор има нужда от „грижа и защита“, а другият трябва да ги осигури. Единият е слаб и беззащитен, а другият – силен, мощен, спасител. Рискът на това споразумение е, че изтощава както спасителя, така и спасеният. Единият само дава и дава и се изчерпва както физически, така и психически и емоционално. Другият е заставен да стои в пасивна позиция и се отказва от личната си сила, за да отговори на договора. В резултат този договор води до неудовлетворение и на двамата партньори.

Победител и победен

В този несъзнаван договор споразумението е единият партньор да бъде „победител“ във всичко, другият да отстъпва, да си премълчава, да е съгласен да бъде „победеният“. Единият е „успешен“, другият – не. Единият е умен, другият – не. Това негласно споразумение отново води до дисбаланс в двойката, както и до много конфликти, борби и вкопчване в идеята за контрол, власт и его.

Здрав и болен

Едно от най-дисфункционалните споразумения в една двойка безспорно е споразумението единият партньор да е силен, здрав и функционален, другият да е болен и дисфункционален. Отново тук има сериозен дисбаланс в двойката, който се отразява на физическото състояние на партньорите.

Грешник и моралист

Споразумението да се създава драма в двойката, за да се поддържат високи нивата на стреса, с които вероятно партньорите са свикнали, също е често срещано „тихо“ споразумение.

Единият партньор в този договор постоянно създава проблеми – изневерява, лъже, не спазва обещанията си, а другият го преследва, за да го накаже. Това създава омагьосан кръг, в които печеливши няма, само губещи.

Ако припознаете себе си в някои от тези договори трябва да знаете, че те рядко се разрушават от само себе си. Имате нужда от външна подкрепа, например брачна психотерапия или консултиране на двойки. Колкото и да не ви се вярва, само няколко сесии могат да извадят наяве „тихия“ договор, за да ви дадат възможност да напишете нов!