frida.bg
любовта

10 неща, за които не трябва да се извиняваме в любовта

Жените често поставяме взаимоотношенията си на първо място. Любовта е важна част от нашето усещане за щастие. Често пренебрегваме себе си в името на това да запазим мира и хармонията удома. Това не винаги е добър вариант. Има някои неща, които ни принадлежат по право. За тях не трябва да се извиняваме, а да заявяваме. Кога не трябва да се извинявате в любовта?
Изразявате емоциите си

Жените сме емоционални същества. Понякога сме тъжни. Понякога сме радостни. Понякога сме ядосани. Това е напълно нормално. Ако до нас има партньор, който ни приема такива, каквито сме емоциите ни ще са катализатор, но в никакъв случай проблем.

Емоциите ни правят тези, които сме. Именно затова те са нещо, за кеото никога не трябва да се извиняваме. Да, някои хора смятат емоциите ни за неудобни.

Можем дори да чуем реплики като: „Ти си прекалено емоционална!“ или „Ти си прекалено чувствителна!“. Всъщност, не! Вероятно сте точно толкова емоционални, колкото ситуацията изисква и няма нищо лошо в това да показвате емоциите си.

Заявявате нуждите си

Едно от най-важните неща, които трябва да научим за връзките е, че когато потискаме нуждите си те се превръшат в раздразнение и гняв, а те водят до конфликти и проблеми. За да избегнем нежеланите негативни емоции е добре да се научим искрено, сбито и ясно да заявяваме от какво имаме нужда.

Никога не трябва да се извиняваме за неща, от които наистина имаме нужда. Например, искате да прекарвате повече време с другия или искате да прекарвате повече време сами. Може би имате нужда от повече внимание или повече време за себе си. Заявявайки нуждите си всъщност ние се грижим както за себе си, така и за другия и връзката ни.

Искате повече от връзката

Ако усещате, че давате повече, отколкото получавате в някакъв момент ще се замислите, че заслужавате нещо по-добро от това, което имате.

Няма нужда да се извинявате за това, че искате конкретни неща или за това, че заслужавате по-добро отношение от другия. Нито има нужда да се обяснявате защо искате да напуснете ситуация или отношения, които не отговарят на нуждите на сърцето ви.

Нямате желание за секс

Понякога усещаме натиск, че трябва винаги да сме „готови за секс“. Но това не е така и в това няма нищо лошо. Понякога сме уморени, стресирани или имаме нужда от повече време, за да се пренастроим на сексуална вълна.

Когато нямате желание за сексуални ласки, просто заявете това, без извинения. Не е нужно да има причина, а истината е, че можем да се насладим на интимността с другия по много други начини, например гушкане, разговор, масаж или разходка на чист въздух.

Имате нужда от пространство

Както мъжете, така и жените от време на време имат нужда от пространство, за да усетят себе си и да преценят от какво имат нужда. Ако живеете заедно с половинката си вероятно това се случва по-често, просто защото прекарвате повече време заедно.

Когато имате нужда от лично пространство просто споделете това с другия, и той, ако ви обича, ще ви го даде, защото вашето щастие му е важно точно, колкото неговото.

Развивате себе си

Много често, когато се развиваме и променяме може да срещнем реакция у партньора ни, например „Искам да бъде, както преди!“ или „ти вече не си същата!“. Вместо да приемате това като упрек и да се чувствате виновни, приемете, че промяната е единствената константа в живота. Не можем да влезем два пъти в една и съща река, точно както не можем да бъдем същите, както в началото на запознанството ни.

Имате различни вкусове/предпочитания

Ако вие сте вегетарианка, а той е месояден – чудесно. Ако той е гладен, а вие – не, също. Няма нужда да се извинявате, че имате своите различни предпочитания и ритми. Да, щеше да е по-лесно да бъдете еднакви в някои неща. Ако вземем примера по-горе, нямаше да се налага да се готвят две гозби – едната с месо, а другата – без. Далеч по-важно е да сте автентични и да приемате различията си. Това е важна част от изграждането на здравословни отношения.

Следвате мечтите си

Ако имате мечта да направите двумесечно приключение в Танзания или искате да продължите образованието си, просто защото обичате да учите. Ако искате да развиете свой бизнес или да започнете нова работа, която олицетворява работата на мечтите ви – е, няма нужда да се извинявате за което! Ако партньорът ви непрекъснато ви дава „здрав разум“ и попарва вдъхновението ви, може би трябва да заявите по-ясно позицията си и да направите това, което сърцето ви иска, въпреки неговите логични аргументи.

Избирате себе си на първо място

Да избереш себе си на първо място до голяма степен е въпрос на самооценка и мъдрост. Много често жените поставят на първо място мъжът или децата, а това води до потиснатост и депресии.

Когато поставяте себе си на първо място това е знак, че осъзнавате важността на това да се чувствате добре в собственото си тяло и живот. Едва след като се погрижите за собствената си градина, ще имате плодове, които да дадете на другите. Не преди това.

Искате да се разделите

Всеки човек усеща идването на момента, в който е време за тръгване. Знаете къде е вашата граница. Знаете какво искате. Знаете от какво имате нужда и сте уморени да очаквате това да се случи в настоящите ви отношения.

Голяма част от нас в тези моменти казват: „Съжалявам…“, но всъщност ние не съжаляваме за решението си да си тръгнем, защото то резонира с най-дълбоките копнежи на сърцето ни. Имаме правото да намерим щастието си, така както и другият, и време за съжаление просто няма!