frida.bg
магнезият

Магнезият: природният начин да се справим с тревожността

Съвременният начин на живот, работният стрес, липсата на сигурност и правила, проблемите във взаимоотношенията и безкрайните противоречащи си изисквания се проявяват в едно – повишена тревожност, усещане за паника, липса на спокойствие и вътрешен център.

Според психолозите, тревожността е симптом със сложна етиология. Често трябва да поработим с психолог, за да „подредим“ света „вътре“, преди да можем да се чувстваме комфортно със света „отвън“. Освен това, можем да се намалим и регулираме тревожността си с природни средства, едно от които безспорно е минералът магнезий.

Магнезият се грижи за над 300 биохимични процеси в тялото ни, сред които регулиране на кръвното налягане, производството на енергия и състоянието на мускулите ни. Един от малкото ефекти, които мнгоо от нас не знаят е, че магнезият е естествен релаксант, който успокоява нервната система и ни помага да спим по-добре.

Според специалистите, ако страдате от социална или генерализирана тревожност, постравматично стресово разстройство, паник атаки и други тревожни състояния приемът на добавки с магнезий ще ви донесе облекчение.

Как се случва това?

Според ново изследване, магнезият допринася за производството на серотонин и допамин – два от основните невротрансмитера, отговарящи за настроението и релаксацията. Магнезият, също така, повлиява активността на гама-аминобутирова киселина – невротрансмитер, който регулира тревожността. Според изследването, има пряка зависимост между ниските нива на магнезий в организма и повишените нива на тревожност и депресии.

Какво да хапваме, за да си набавяме повече магнезий?
Тъмнолистни зеленчуци

Greens

Спанак, марули, кейл, лапад, магданоз, коприва. Всички зеленолистни зеленчуци са прекрасен източник на магнезий и добро настроение.

Ядки и семена

Nuts

Тиквени семки, сусам, бадеми, кашу, кедрови ядки, фъстъци и орехи. Хапвайте повече ядки всеки ден, за да повишите нивата на магнезий в организма си.

Банани

banana

Бананите обикновено се свързват с високите нива на калий, който е също много полезен. Но трябва да се отбележи, че магнезият в тях не е за подценяване.

Сушени плодове

Dried Fruit Mix

Сушените плодове като смокини, сливи, кайсии, фурми и стафиди са много богати на този безценен минерал.

Черен шоколад

porous dark chocolate

В черния шоколад освен наслада за сетивата, можем да намерим и завидни количества магнезий.