frida.bg
криза

5 стратегии за справяне с неочаквана финансова криза

Всеки от нас е минавал през нещо подобно. Вместо да си затваряме очите и да си казваме, че „това на мен никога няма да ми се случи“, е по-добре да знаем повече стратегии за бързо справяне с финансовата криза. Особено, когато тя е напълно неочаквана.

Спестяванията за „черни дни“ не са просто необходимост, но понякога те са нашето усещане за сигурност, че каквото и да се случи в несигурния корпоративен свят, някак ще бъдем защитени, за да можем бързо „да си стъпим на краката“.

Много млади хора „живеят за момента“ и не мислят за бъдещето, но всяко умно момиче трябва да знае, че понякога нещата се объркват. Просто така е устроен животът. И е добре да имаме финансова защита „встрани“. Просто за всеки случай.

Дори и да нямате спестявания, на които да разчитате, това не е голям проблем, особено ако знаете и изпълните нашите 5 стратегии за бързо излизане от неочаквана финансова криза. Какво трябва да знаем, за да подминем скоростно този момент?

Business woman rests with book

Да останем позитивни е ключово

Дори да останем напълно „занулени“ във финансово отношение имаме два избора: да се отчаем и да се отдадем на мисли тип „колко несправедлив е животът към нас“ или да изберем да останем позитивни и да намерим позитивите и възможностите, които се отварят за нас в лицето на тази „загуба“.

Какви са новите възможности пред вас?

Вместо да се отчайваме и да потъваме в негативни мисли нека насочим вниманието ни към това, което печелим. Няма загуба, без нова възможност. Например, ако сте загубили работата си, може да насочите вниманието си към онези неща, които винаги сте искали да правите, но не сте имали време и възможност. И просто го направете.

Ограничете разходите си

Когато „настъпите“ неочаквана финансова криза отново имате 2 избора: да продължите да харчите както преди, не желаейки да понижите стандарта си; или да стегнете колана на харчовете си, докато не стабилизирате финансовото си положение. Първата опция може да доведе до бързо изчерпване на наличните ви ресурси, а вторият – до умни избори, в които можете добре да разделяте от какво имате истинска нужда.

Потърсете помощ

Ако наистина имате нужда, не се колебайте да го направите. Няма нищо унизително или срамно в това, че временно не можем да се справим със финансите си. Обърнете се към близки приятели за съвет. Или потърсете консултация с финансов коуч, за да намерите заедно най-доброто решение за излизане от ситуацията.

Започнете да спестявате

Когато стъпите на краката си, а това със сигурност ще стане бързо, стига да не губите позитивното си настроение, започнете да спестявате. Вече знаете, че тези неща се случват на всеки, без значение на каква позиция сме или колко печелим текущо. Затова винаги е добра идея да заделяме част от финансите си настрани. Защото, да, животът е един миг, но е важно освен да се забавляваме и да сме умни и предвидливи, нали?