frida.bg
парите

Финансова интелигентност: как да подобрим връзката си с парите?

Нека бъдем честни: повечето от нас не работят в сферата на финансите и предпочитат да не мислят за пари. Е, стига редовно да се появяват в банковата ни сметка. По този начин живеем от заплата до заплата, но истината е, че можем да подобрим връзката си с парите, да увеличим месечния си доход и … финансовото си спокойствие.

Записвайте разходите си… на ръка

Факт е, че съществуват редица съвременни приложения за проследяване на финансите, но няма нищо по-отрезвяващо от това да седнеш и да запишеш приходите и разходите си на ръка. В края на всеки месец, както и в края на всяка година можете да направите справка за какво харчите парите си и къде всъщност отиват те.

По този начин ще проследите съществуват ли невидими финансови дупки, в които парите ви просто „потъват“. Също така ще можете да забележите какъв е вашият патерн на харчене, кога харчите най-често, за какво, как се чувствате след това? Опитайте да записвате разходите си за месец и това буквално ще „отвори“ очите ви за това каква връзка имате с парите и има ли нещо, което искате да промените в нея.

„Месец без разходи‘: възможно ли е?

„Месец без разходи“ е чудесно предизвикателство и начин да промените навиците си и бързо да спестите малко пари. Идеята е, че за един цял месец не трябва да харчите повече пари, отколкото са ви необходими за важни неща като наем, сметки, транспорт и основни хранителни стоки. По този начин ще осъзнаете от какво всъщност имате нужда и че много от нещата, в които потъват парите ви всъщност попадат в графа „невидима финансова дупка“

Прочетете още: 5 урока за парите, които всяко умно момиче трябва да научи

Информирайте се в сферата на финансовата интелигентност

Много малко от нас са учили за парите в училище. Всъщност всички очакваме децата да се справят с финансите си, без да са получили необходимото за това финансово образование. Затова е важно да се самообразоваме сами. Има достатъчно книги за финансова интелигентност на пазара, както и безплатни видеа в YOUTUBЕ, които ще попълнят пропуските в финансовото ви образование и ще направят връзката ви с парите по-здравословна и удовлетворяваща.

Прегледайте начина, по който мислите за парите

Все повече започва да се говори за т.н. “money mindset”, или начинът, по който мислим за парите, който предопределя финансовото ни “утре”. И докато в по-развитите държави финансите са задължителна част от учебния процес, ние трябва да се учим от пробата и грешката в процеса на личното си и професионално израстване.

Оказва се, че начинът, по който мислим за парите е тясно свързан с букет от заучени вярвания, които несъзнателно влияят на нашите финанси. Мислите и вярванията от друга страна влияят директно на нашите (без)действия. Какво се случва, когато има негативно отношение към парите?

Прочетете още: Начинът, по който мислим за парите определя финансите ни

Ограничете импулсивното пазаруване

Голяма част от нас пазаруват импулсивно и емоционално. Например, когато не ни е ден решаваме да се утешим с някоя скъпа покупка, а когато сме щастливи – да се наградим. Импулсивното пазаруване ни кара да харчим много пари за неща, от които нямаме нужда и дори може да не харесваме, след като емоцията ни се уталожи.

Как да се справим? Правилото за 72 часа може да ви помогне да сведете импулсивното пазаруване до минимум. Ако обмисляте да купите нещо различно от необходимото, трябва да изчакате 72 часа, преди да си направите покупката.

Каква е идеята? Според психолозите, са нужни 72 часа, за да премине емоцията ни. Ако след това време все още смятате, че съответната вещ ви е необходима, можете да сте сигурни, че това наистина е така и не пазарувате емоционално.

Никога не е късно да започнете да спестявате

Ако нямате спестявания, това е сигурен знак, че имате нужда да подобрите финансовата си интелигентност. Спестяванията са нещо, върху което всяка от нас трябва периодично да се замисля. Колко можем да спестяваме месечно, за да имаме финанси за т.н. моменти на нужда.

Независимо дали ще имаме такава ситуация или просто след време ще имаме една добра сума, която ще можем да инвестираме в нещо голямо – например почивка до мечтана дестинация или инвестиция в работен проект. Е, умните момичета правят планове за бъдещето, защото вярват в себе си, че могат сами да си го осигурят.

Ако искате да подобрите връзката си с парите, просто изберете едно нещо от този списък, с което да се предизвикате още сега. Когато става въпрос за пари, малките промени наистина могат да доведат до големи резултати!