frida.bg

Защо напуснахте предишното си работно място: как да отговорим на най-неудобния въпрос по време на интервю за работа

Търсенето на работа не е лесна работа. Правилото важи не само прохождащи специалисти, но и за онези, които продължават по пътя на кариерата си. Често чуваме въпроса за причините за напускането на последното ни работно място. Питането е деликатно и може да постави всеки от нас в неудобна ситуация. Ако кажем истината, дали няма да провалим шансовете си? А ако излъжем, ще звучи ли достатъчно убедително?

Защо работодателите задават този неудобен въпрос

Истината е, че докато интервюираните ненавиждат въпроса „Защо напуснахте предишната и работа?”, рекрутърите го обожават.  Изправяйки ви до стената, HR-ът изпробва поведението ви в стресова ситуация. Уволнението, както и всяка друга раздяла са неприятни събития за всеки човек и той знае това. Някои изследователи смятат, че именно реакцията към негативните усещания, а не самите факти за напускането са онова, което проверяват опитните рекрутъри. Те са готови да ви подложат на стресова ситуация, само за да разберат каква е реакцията ви на раздразнителни фактори.

Другата причина е, че целят да получат отговор, който прекрасно описва кандидата за работа. Целта е да чуят, че сами сте взели решението да напуснете, а в случай, че е били уволнени, на всяка цена напускането трябва да било във ваша полза. Ако отиграете с тази хитрост ситуацията, ще покажете, че не на всяка цена сте отчаян да получите мястото, за което се борите и шансовете ви да бъдете назначени и да получите достойна заплата се увеличават.

Защо не трябва да казваме истината

Ако сте дошъл на интервю неподготвен, въпросът защо сте напуснали предишната си работа може да ви хвърли в паника. Повечето кандидати започват да разказват истинските причини за уволнението. За съжаление тази информация може да стане причина за отказ от страна на потенциалния работодател.

Винаги са ни учили да казваме истината, но в някои ситуации това правило може да ни навреди. Ако се стигне до въпроса за напускането на предишното работно място, трябва да поднесете онзи отговор, който работодателят очакват да чуе от вас. Тогава събеседването ще продължи в правилната посока.

В противен случай възниква недоверие към кандидата и всички останали въпроси започват да се свеждат до темата, свързана с предишната месторабота. Ако кандидатът демонстрира неискреност, може да се стигне до още повече въпроси защо всъщност сте напуснали, в резултат на което ще покажете не дотам добрите страни от себе си. Ето защо е важно предварително да подготвите отговора на въпроса защо сте се разделили с предишната си работа. Не е изключено и да се налага да отговаряте многократно на този въпрос.

Как да се подготвите за отговор

Интервюто за работа е изпитание за повечето кандидати, затова предварителната подготовка спестява време, в което ще бъдете „разпъвани на кръст“. За да се справите, ще се наложи да убедите бъдещия си работодател във вашата искреност, а това може да стане само, ако не се страхувате да отговорите на въпроса защо сте си хвърлили оставката/били сте уволнени. Неувереността създава впечатление, че се опитвате да измамите интервюиращия и точно тази грешка изиграва лоша шега на повечето кандидати.

Отговорът ви трябва да бъде кратък. Постарайте се да не издавате подробности и изложете само конкретни факти. Най-добре е предварително да научите отговора наизуст и да го произнасяте с абсолютна лекота, създаваща чувството на комфорт. Това касае изключително онези от нас, които трябва да скрият истинската причина за напускането, за да успеят да отклонят всякакви подозрения.

Как не трябва да отговаряте

Ако ви питат защо сте напуснали предишната си работа, не търсете идеалния отговор. Такъв не съществува. Вместо това, постарайте се да запомните как не трябва да отваряте:

  • Да се изказвате негативно за бившия работодател. Все пак, ако предишната работа е била добра за вас, нямаше да я напуснете. Но това не означава, че трябва да разказвате на потенциалния си работодател за негативните моменти, които са довели до решението за напускане. Ако отговорът ви е пълен с критики по адрес на бившия ви шеф, това няма да се хареса на новия. Той ще стигне до извода, че кандидатът срещу него е склонен да обвинява околните за собствените си грешки.
  • Да признавате своите слаби качества. Ако кажете, че сте си тръгнали, защото не сте се справяли с натоварването от работата, потенциалният ви работодател ще направи извод, че не можете да се справяте със задълженията си.
  • Да бягате от отговора или да давате шаблонен отговор.
Какво да отговорите, ако сте напуснал сам

Колкото и неприятен да е въпросът за напускането, в повечето случаи отговорите са доста по-прости, отколкото си мислим:

„Работих в продължение на пет години на предишната си длъжност, затова бях заинтересован от професионалното си развитие. След като обсъдих този въпрос с ръководството, получих отрицателен отговор. Заради отсъствието на перспектива в кариерата, реших да напусна“.

„Знам, че някои кандидати търсят нова работа преди да я напуснат, но аз реших да не постъпвам така. Смятам, че не е етично да преследваш личните си задачи в работно време. Затова реших първо да напусна и едва тогава да се срещам с нови работодатели.“

„Не възнамерявах да сменям работното си място, но след като узнах за вашата компания, се вдъхнових от новите възможности и разбрах, че точно на тази длъжност мога да приложа своите знания и навици.“

Как да отговорите, ако сте бил уволнен

Не винаги напускаме работното си място по свое желание. Ако сме били уволнени, на интервюто трябва да отговарим така:

„Във фирмата се появи нов ръководител, който реши да доведе със себе си свой екип, като уволни всички предишни служители.“

„Поради икономическата криза в компанията се стигна до съкращения. За съжаление се оказах от онези, които бяха съкратени“.

„Квалификацията не съответстваше на предишната ми длъжност. Знам, че във вашата компания мога да използвам пълния си потенциал и знания“.

Реакцията на събеседника

Отговаряйки на въпроса защо сте напуснали предишната си месторабота, обърнете внимание на реакцията на събеседника. Ако на лицето на рекрутъра е изписано недоумение или почуда, това може да е сигнал, че нещо в отговора ви не е наред. И обратно – отсъствието на емоции е знак, че сте се справили добре. Някои интервюиращи успяват да запазят каменния израз на лицето си, без да издават никакви емоции.

Още един признак, по който можете да разберете реакцията на събеседника наличието или отсъствието на допълнителни въпроси по темата. Ако сте били достатъчно убедителни, тази тема повече няма да бъде повдигната по време на останалата част от интервюто.

И обратно – ако отговорът ви е бил неубедителен, интервюиращият може да се връща към темата за напускането ви още няколко пъти, задавайки уточняващи въпроси с цел да изкопчи истинската причина. Това е проверка, позволяваща да се опознае кандидата и да се направи извод дали не се опитва да крие важна информация.

Не забравяйте!

Интервюто е стресова ситуация за всеки кандидат за работно място. Можете да получите притеснителни и провокативни въпроси, които ще ви накарат да нервничите. Затова предварително отрепетирайте разказа си за напускането на предишната си работа. Изберете като отговор този вариант, който съответства най-много на вашата лична ситуация. Подготовката отрано ще ви помогне да не изпаднете в капана на собственото си объркване и несигурност.