frida.bg
идея

Имам гениална бизнес идея, но как да я превърна в реалност?

Живеем в свят на идеите, нали? Какво ако ни хрумне гениална бизнес идея, която може да промени света? Колко вълнуващо, нали?! Това е целта на така популярния метод „брейнсторминг“, чрез който опитваме да стигнем до най-нестандартните си вдъхновения, които могат да се окажат ключови за една положителна промяна.

Ако в ума ви се върти гениална бизнес идея под формата на фантазия за нов бизнес или създаване на нов продукт това е повече от прекрасно. Всички успешни бизнеси в света започват от една щура идея в главата на един нестандартно мислещ мечтател.

Ако вярвате в своята идея може би е време да направите няколко стъпки напред, които ще ви помогнат да изчистите детайлите около нея и в края на краищата да разберете дали си заслужава да се гмурнете в осъществяването й.

Събрахме най-добрите съвети за осъществяване на смели бизнес (но не само!) идеи, които можем да приложим на практика още днес!

Опишете я

Вземете лист и химикал и започнете да описвате идеята си. Как си представяте крайния резултат/продукт? Как бихте могли да стигнете до там? Какво можете да направите? Кои са стъпките? Кой ще ви помогне? Опишете абсолютно всичко, което ви хрумне по асоциативен път.

Направете своя малък брейнсторминг, за да изчистите за себе си детайлите около идеята си. Вложете оптимизъм, ентусиазъм, енергия и помечтайте за своя потенциален бизнес проект.

Споделете я

След като имате яснота и сте раздробили идеята си на съставни части, или потенциални стъпки, е време да я споделите с хора, на които имате доверие и които биха ви дали експертна оценка по отношение на вашата идея.

Подгответе се да чуете не толкова плюсовете, колкото минусите. Идеята тук е чрез другите да си зададете важни конкретизиращи въпроси, които ще приближат мечтата ви до нейната материална реализация.

Направете проучване

За да валидизирате идеята си (и нейният потенциал) е добре да направим старателно маркетинг проучване. Проучете конкурентната сфера и си задайте въпросите:

  • „Защо това не е направено преди?“
  • „Как мога аз да го направя по-добре?“
  • „Какъв капитал е нужно да вложа в този проект?“
  • „В какъв срок те ще ми се възвърнат?“
  • „Колко очаквам да печеля?“

Нека отговорите на тези въпроси не се основават просто на моментните ви хипотези, а на старателното ви проучване на пазара. Няма значение колко сте ентусиазирани в идеята си, ако тя няма да ви носи приходи, нали?

Намерете съмишленици

Едно от най-важните неща по осъществяването на една гениална бизнес идея именно … осъществяването й. За да превърнем мечтата си в реалност трябва да намерим съмишленици, които да повярват в това, в което вярваме ние.

Ако след всички проведени проучвания смятате, че идеята ви все още е гениална, подгответе бизнес план и презентация и започнете да търсите съмишленици – това могат да са инвеститори, както и способни хора, които ще ви помогнат да превърнете мечтата си в реалност. Нужен ви е силен екип, за да имате силен старт, а след това е време за работа, нали?

Всяка от тези стъпки отнема време, търпение и енергия, но ако наистина вярвате, че идеята ви си заслужава със сигурност ще се гмурнете в нея с целия ентусиазъм и хъс, на които сте способни!