frida.bg
допаминова

Допаминова диета, или как да остлабнем с вкус на щастие?

Представете си хранителен режим, който не цели да ви ограничава, а да ви направи щастливи? Точно това е идеята, стояща в основата на т.н. Допаминова диета.

Какво представлява Допаминовата диета?

Допаминовата диета не е точно режим за отслабване, а начин на живот и хранене, които наблягат върху здравословното хранене, което в същото време повишава настроението.

Тази диета поставя акцент върху консумацията на храни, които повишават нивата на „хормона на щастието“ допамин в мозъка, а в резултат неминуемо водят до намаляване на консумираните калории и отслабване.

Как работи Допаминовата диета?

Натрупването на излишни килограми е свързано с консумацията на прекалено голямо количество калории и наблягане на сладките, мазните и пакетираните храни.

Защо обаче избираме да хапваме вредни храни? Научно доказан факт е, че консумацията на захар активира т.н. Система за възнаграждение в мозъка, което на свой ред води до освобождаване на голямо количество допамин.

Това на свой ред ни кара да се чувстваме щастливи, но за кратко. След това отново имаме нужда да хапнем нещо сладко, завъртайки порочен кръг, който няма да е пресилено ако наречем „сладко пристрастяване“.

Как да си набавим допамин чрез храната?

Мозъкът ни е устроен така, че да освобождава допамин, когато консумираме вкусна и най-вече разнообразна храна.

Ако се храним с едно и също нещо всеки ден, дори и то да ни е много вкусно първият път, вторият път това няма да доведе до освобождаването на допамин, а храната ще ни омръзне.

Факт е, че това не така, когато става дума за консумацията на захар и сладки храни. Дори да хапваме сладки изделия всеки ден Системата за възнаграднение продължава да се активира и да освобождава допамин.

Това е причината да се пристрастяваме точно към сладкото, а не към останалите вкусове като солено, кисело и горчиво.

Beautiful woman making fruits smoothies with blender. Healthy eating lifestyle concept portrait of beautiful young woman preparing drink with bananas, strawberry and kiwi at home in kitchen.

Има няколко различни версии на Допаминовата диета, но всички те се основават на консумацията на храни, за които се смята, че повишават допамина. Това са:

  • Млечни храни: мляко, сирене и кисело мляко
  • Непреработени меса: говеждо, пилешко и пуешко
  • Риба, богата на омега-3, като сьомга и скумрия
  • Яйца
  • Плодове и зеленчуци, по-специално банани
  • Ядки като бадеми и орехи
  • Черен шоколад

Повечето версии на диетата препоръчват избягване на алкохол, кофеин и преработена захар, докато някои също препоръчват ограничаване на простите въглехидрати.

За щастие можем да започнем да се храним така че да накараме мозъкът ни да произвежда допамин, следвайки няколко прости правила.

Яжте по едно и също време на деня

Когато се храните по едно и също време, нервната ви система се успокоява, а организмът ви знае точно кога ще получи нужните му калории. Редовното хранене също така ще предотврати внезапна промяна на хормоналната система и ще спомогне за регулиране на апетита.

woman  with fruits

Добавете протеини на всяко хранене

Опитайте да консумирате пълноценни протеини на закуска като яйца, пушена сьомга, пуешко месо, кисело мляко с добавени ядки, семена и плодове. Включете постни протеинови храни на обяд и вечеря, например пиле, леща, варива, риба или постно говеждо месо.

Избирайте въглехидрати с нисък ГИ

Въглехидратите са важни компоненти на всяка диета, така че не забравяйте да включвате малко от тях на всяко хранене. Стремете се към въглехидрати с нисък ГИ като ръжен хляб. Това ще стабилизира нивата на кръвната захар, което ще има положителен ефект върху апетита.

„Да“ на здравословните мазнини

Изберете здравословни мазнини като зехтин, сусам или рапично олио в допълнение към авокадо, орехи, ленено семе и мазна риба като херинга, прясна риба тон и пъстърва.

Хранете се разнообразно

Какато вече казахме, мозъкът ни е устроен така, че да освобождава допамин, когато консумираме разнообразна храна. Затова опитайте да приготвяте по-малки количества и хапвайте нещо различно на всяко хранене. По този начин мозъкът ви ще освобождава допамин на всяко хранене, а здравословната храна никога няма да ви омръзне.

Движете се

Двигателната активност е важна, за да се чувстваме добре в тялото си и да освобождаваме допамин. Лека физическа активност, наприме йога, доказано повишава нивата на допамин и ви прави по-щастливи.

Живейте простичко

Усложняването на нещата води до излишна драма и чувство на неудовлетворение. Затова поддържайте нещата прости по отношение на храненето (и не само!). Колкото по-просто приготвена е храна, по-добре. Наблягайте на качеството, а не на количеството, и по възможност приготвяйте храната си сами.


Допаминовата диета цели да активира освобождаването на допамин по други линии, без това да налага консумация на твърде много захар и вредни мазнини.

Научно доказано е, че когато се чувстваме удовлетворени, сме склонни да правим по-здравословни избори, и обратното. Това несъмнено води до намаляване на излишните килограми и повишаване на щастието.

Опитайте!

Снимка на корица: flickr.com