frida.bg

Защо трябва да пиете кафе в компанията на чаша вода

В много реномирани кафенета към чашката ароматно кафе се поднася и чаша вода. Някои смятат, че това се прави, за да се подсили интензивния вкус на кафето, а други смятат, че става въпрос за мода, която била наложена още преди столетия. Може би отчасти всичко това е вярно, но към кафето трябва да се сервира вода по още една важна причина, свързана с особеностите на нашия организъм.

Мляното и инстантното кафе действат по различен начин

Всеки от нас веднага може да посочи любимите си кафе-напитки: еспресо, американо, лате или капучино. Съществуват много вкусни варианти на любимото кафе, приготвено от печени смлени зърна или разтворимо кафе. Но последният вариант се отличава от мляното кафе не само по вкус, но с влиянието си върху организма. Когато кафето се прави от зърна, те се смилат цели, заедно с богатата на кофеин обвивка. Тя е богата на алкалоид с изразен тонизиращ ефект върху тялото. А самото зърно съдържа още едно важно вещество – теобромин.

За разтворимото кафе се използва само зърното, съдържащо теобромин. Обвивката се отстранява за производството на медикаменти и енергийни напитки, в чийто състав попада кофеин. Изпивайки кафе от цели зърна, ние получаваме доза кофеин и теобромин, които действат по различен начин върху организма.

Най-напред започва действието на кофеина, предизвикващи бодрост – нещо, което очакваме всяко кафе да направи. Той действа самостоятелно в течение на 25 минути, след което идва ред на теобромина. Кофеинът свива кръвоносните съдове с изключение на тези в бъбреците – там, напротив – те се разширяват. Това води до повишаване на кръвното налягане и желание за уриниране.

Бъбреците – натоварени с повече работа

Когато започне действието на теобромина, бодростта се измества от усещането за сънливост. В някои случаи тя е съпроводена от неприятни усещания в областта на бъбреците. Това е знак, че ситуацията радикално се е изменила – кофеинът е престанал да действа и кръвоносните съдове в цялото тяло са се разширили, а тези в бъбреците са се свили.

Това явление поставя организма под стрес, докато той се опитва да възстанови нормалното кръвообращение. За неутрализиране на действието на теобромина, всяко отпиване на кафе трябва да е придружено от глътка кафе. По този начин ще помогнем на своите бъбреци да се справят с оказания натиск.

Разтворимото кафе има съвсем друг механизъм на действие, тъй като кофеинът в него е малко – не повече от 10%. Тъй като теоброминът в него е в предостатъчно количество, тонизиращото действие се оказва незначително, поради което ужасно силно ни се доспива. Продължителността на сънливият ефект преминава след 30 минути.

Разтворимо кафе? По-добре чаша вода или чай

Много шофьори, които са се отправили на дълъг път, купуват кафе с намерението да се ободрят и често прибягват към разтворимия вариант на ароматната напитка. Но вместо да се разсънят, се получава обраното. Специалистите съветват или да пиете кафе от смлени зърна, или да се откажете от напитката и вместо това да изпиете чаша вода. Това ще подейства на организма далеч по-позитивно, отколкото разтворимото кафе. И още една алтернатива – чаят. Кофеинът в него е по-малко, но пък в него липсва теобромин.

Има още две причини да пиете кафе с вода, защото и двете течности са свързани със здравето. Най-напред, отпивайки глътка вода с кафето, ние разреждаме съдържанието на кофеина, което е важно за хората със сърдечни проблеми. Второ, както е известно, кафето предизвиква отлагане на зъбен камък и оцветяване на зъбите. Водата помага да понижим това действие, тъй като с изплакването на зъбите си, частично изчистваме кафения налеп.

Ами вкусът?

Много хора твърдят, че отпивайки вода с кафето, те усещат по-наситения му вкус. За успокоение на гурманите, това наистина е така. Пиенето на вода действа по същия начин и при консумацията на други напитки и храна. Отпивайки глътка вода, ние измиваме вкусовите рецептори и отново изостряме вкусовите си сетива.