frida.bg

Какво ще ви се случи, ако изядете мухлясал хляб?

Хлябът е продукт, който присъства редовно на повечето трапези. Някои хора дори не посягат към сервираното блюдо, докато не получат филия от любимия хляб и дори са готови да си затворят очите за образувалото се петънце мухъл по коричката му. В повечето случаи обаче, ние не забелязваме плесента върху хляба. А и какво пък толкова може да ми се случи, си казват повечето от нас. Е, новината не е добра.

Някои видове плесен за безвредни и могат да бъдат консумирани

Най-ярките примери са синьото сирене, сиренето бри и камамбер. Но гъбичните налепи върху хляба са опасни за здравето. Мухълът може да предизвика алергия и проблеми с дихателните органи.

Попадайки в тялото с поглъщането на хляба, плесените лишават организма от достъп до кислород, а това означава начало за тяхното размножаване. Миотоксинът, главният продукт за поддържането на жизнеността на плесените, се закрепва по стените на стомаха.

Един залък хляб с плесен може да доведе до голямо натрупване на миотоксин в организма

С малките количества нашият черен дроб си се справил успешно, но големите натрупвания водят до цироза. Отравянето с плесен от хляб е съпроводено с диария и обезводняване.

С натрупването на миотоксини в тялото започва и процесът на мутация на клетките. Не става въпрос за онази мутация, която ще ви превърне в Супермен или ще ви дари с безсмъртие, а онази, която води до възпалителни процеси и ракови болести.

Но най-лошо стоят нещата с алергиите. В организма на хора, податливи на алергии, плесените предизвикват бурна алергична реакция като алергичен шок и оток на Квинке (ангиоедем). В такъв случай няма да се разминете със сериозно болнично лечение.

И най-малките частици от спорите на плесените могат да попаднат с лекота в дихателната система

Нахлувайки в най-благоприятната среда за размножаването им, плесените ви заплашват от развитие на бронхиална астма.

Плесените поразяват много по-големи участъци от хляба, отколкото може да забележи невъоръженото човешко око. Термичната обработка на хляба няма да помогне за унищожаването на хлебния мухъл. Изводът е, че трябва да наблюдавате внимателно хляба, преди да го консумирате. Ако забележите и най-малко петънце плесен или доловите остра кисела миризма, увийте добре целия хляб в пакет и го изхвърлете. Ако все пак се е случило да изядете мухлясал хляб, най-добре е веднага да приемете активен въглен.