frida.bg
стрес

Кортизол, и как ефективно да намалим стреса в ежедневието

Свикнали сме да свързваме думата „стрес“ с негативната страна на ежедневието. Стресът обаче не винаги е нещо негативно.

Ниските нива на стрес водят до по-високо ниво на концентрация, мотивация, адаптация, усещане за прилив на енергия и жизненост.

Високите нива на стрес обаче се свързват с редица биохимични промени в организма, които водят до психосоматични заболявания и влошаване на качеството на живота.

Какво всъщност е стресът?

В психологията, неврологията и психиатрията стресът се определя като неспецифична реакция на тялото спрямо силно физическо и нервно напрежение, предизвикано от външни негативни фактори и въздействия.

Целта на стреса е да преустрои процесите в организма ни, така че той да се справи с предизвикателната ситуация и потенциално да оцелее, стимулирайки специфични биохимични промени.

Стресът стимулира освобождаването на хормон кортизол, който е по-известен като хормона на стреса. Кортизолът се произвежда от надбъбречните жлези и действа върху различни части на тялото, като едни от най-известните му ефекти са:

  • мобилизиране стрес реакцията „бий се или бягай“
  • участва в метаболизма на глюкозата
  • намалява усещането за болка
  • повишава когнитивните функции
  • дава прилив на енергия

Стрес реакцията „борба или бягство“: какво трябва да знаем?

Това е здравословен и естествен отговор на организма спрямо реални или въображаеми заплахи. Когато мозъкът ни регистрира заплаха, например пред нас се появява разярена мечка, надбъбречната кора започва да произвежда големи количества кортизол.

Задача на кортизола е буквално да ни събуди, да ни вкара в паника, за да реагираме бързо и адекватно и да оцелеем. Именно това е добре познатата ни стрес реакция „бий се или бягай“.

Когато сме в състояние на продължителен стрес обаче, тялото непрекъснато получава тези сигнали, дори и когато няма реална заплаха за живота ни.

Тази реакция се може да се активира от ежедневни ситуации. Например, когато слушаме негативни новини и статистики в медиите или когато комуникираме по проблемни теми с важни хора в живота ни.

Как да намалим кортизола по естествен начин и да бъдем по-здрави?

Продължителен сън

По време на продължителен и качествен сън се произвежда хормона на растежа, който на свой ред намалява нивата на кортизол.

Слънчева светлина

Само 15-20 минути на ден на слънце ще ви помогне да си набавите нужната дневна доза витамин Д, който притежава способността да намалява хормоните на стреса и да повишава настроението.

Дълги разходки

Дългите разходки сред природата са един от най-достъпните и ефективни начини за намаляване на хормона на стреса кортизол. Неслучайно в Япония съществува термина „шинрин-йоку“, или „горско къпане. В Япония не е необичайно лекарят да ви предпише разходки в гората с определена продължителност, за да върнете здравето и душевната си хармония.

Йога

Научно доказано е, че йога намалява нивата на кортизол и успокоява нервната система. Йога безспорно е един от най-добрите и модерни напоследък начини за връщане на организма в баланс всеки ден.

Прочетете още: 30-минутна ин йога за освобождаване от стреса

Диета, богата на калий

Калият подпомага парасимпатиковата (автономна) нервна система, която регулира всички неволеви процеси и системи в организма. Нейна задача е възстановяването на органите, мускулите и изграждането на нови клетки.

Набавянето на повече калий в диетата по индиректен път подпомага тялото ни да намали хормона на стреса кортизол и да постигне състояние на релаксация.

Прочетете още: Как да неутрализираме стреса с природни средства?