frida.bg
тазовото

Тазовото дъно: нещата, които всяка жена трябва да знае

Темата за тазовото дъно е изключително важна за жените и женското здраве. Според статистиката проблемите с тазовото дъно се проявяват при около 70% от жените в различен период от живота им.

Какво представлява тазовото дъно?

Тазовото дъно представлява специфичен „хамак“ от мускули, нерви и съединителна тъкан, разположени в областта на таза. Тяхната основна функция е да поддържат пикочния мехур, червата и половите органи на мястото им.

Когато тазовото дъно отслабне, тези важни органи започват да се смъкват, а функциите им – да се нарушават. Може да се каже, че тазовото дъно спомага за поддържането на здравословна функция на всички органи в тази област.

Бременността отслабва мускулите на тазовото дъно

По време на бременност тялото ни се изпълва с всякакви прекрасни хормони, които целят да подготвят телата ни за голямия ден – деня на раждането.

Тялото ни се изпълзва с хормона рекасин, който цели да разхлаби и омекоти мускулите в областта на таза, за да може той да се отвори достатъчно в големия ден на появата на нашето бебе.

От друга страна, естественото раждане поставя екстремно  предизвикателство пред мускулите на тазовото дъно. Не случайно много жени, раждали естествено, след това страдат от инконтиненция.

Всички тези естествени и важни процеси водят до проблеми, свързани с отслабеното тазово дъно. Затова упражненията за заздравяването му са изключително важни по време на бременност, както и в периода след раждането.

Менопаузата намалява тонуса на тазовото дъно

Факт е, че бременността е едно от най-големите предизвикателства за тазовото дъно. Настъпването на менопаузата е следващият фактор, който отслабва мускулатурата на таза.  Защо?

През менопаузата намалява производството на хормони и особено на хормона естроген, което намалява еластичността, здравоната и тонуса на тазовите и вагинални мускули.

Както виждаме, тазовото дъно е изключително важно за женското здраве във всички етапи от живота ни и не трябва да го подценяваме.

Какво още води до отслабването му?

За голяма част от жените обаче проблемите с тазовото дъно нямат нищо общо с бременността и раждането. Проблемите с тазовото дъно могат да се отключат от прекомерно напрежение в тазовата област, продено от:

  • Хроничен запек
  • Хронична кашлица
  • Хормонален дисбаланс
  • Менопауза
  • Вдигане на тежки предмети
  • Наднормено тегло
  • Липса на физическа активност
  • Стрес

Защо отслабването на тазовото дъно е проблем?

Сред най-честите оплаквания при отслабеното тазово дъно са често и болезнено уриниране, болка в долната част на гърба и таза, болка при полов акт и най-смущаващото – инконтиненцията или неволното изпускане на урина.

Инконтиненцията може да бъде постоянна или да се предизвиква от някои определени дейности като кашляне, смях, ставане от стол, качване по стълби, тичане и рязка промяна в положението на тялото. И в двата случая причината е в отслабените мускули в областта на тазовото дъно.

Инконтиненцията води до избягване на социални контакти

Чувството за невъзможност да се задържи изтичащата урина е силно смущаващо за жената, страдаща от него. тя често започва да избягва социални контакти и сексуални отношения, срамувайки се от собственото си тяло.

Често жената изпитва срам, неудобство и не желае да споделя за проблема си, което води до това неприятните симптоми да се задълбочат.

Затова е важно да се говори за проблемите с тазовото дъно, и най-вече – за това, че можем да вземем превантивни мерки и също така да се справим с вече възникналите симптоми.

Заздравяването на мускулите в областта на тазовото дъно е възможно. В следващи статии ще ви предложим различни начини за заздравяване на тазовото дъно и справяне с проблемите, възникнали от негото отслабване. Очаквайте!