frida.bg
Изберете правилната комуникация

Пет плюса на това да нямаш смартфон (и съответните им негативи)

От вчера вече имам нов смартфон (съвсем нов, бърз и достатъчно голям да компенсира… други неща) и съм готов да вляза в третото десетилетие на XXI век. Не че досега нямах смартфон, но определено си беше изживял дните, особено през последните две години – батерията трябваше да се зарежда по три пъти дневно и то ако не се използва за нищо, всички приложения забиваха след известно време и често не можеше да пусне камерата, нямаше връзка с картата или изобщо отказваше да се включи.

Работа в медия

Не бързах да го сменям, защото през повечето време продължаваше да изпълнява двете си най-важни функции – телефон и будилник, но в крайна сметка реших, че е дошло времето. Тези няколко месеца, които прекарах със счупен телефон, ми дадоха възможност да си припомня какво е да живееш без смартфон. Ето кои са петте положителни неща, които открих.

1. Подобрява времето с други хора

В никакъв случай не съм от тези, които смятат, че телефоните убиват общуването, дори напротив – вярвам, че го улесняват и ни свързват. Обаче ми направи впечатление, че повечето хора поглеждат телефоните си поне по веднъж на всеки 5-10 минути. Без значение дали сме седнали да играем на настолни игри или просто да си говорим, всички телефони са на масата и постоянно светят и издават звуци, а хората веднага поглеждат кой им пише. И още едно наблюдение – когато един си погледне телефона, поне още един ще погледне своя, дори да не е получил известие.

Негативна страна: Когато гледаш как всички си проверяват телефоните, няма начин да не се зачудиш дали някой не ти пише и на теб точно в този момент. И като нямаш телефон, оставаш само с чуденето.

2. Ходенето е по-безопасно

Още нещо, което ми направи впечатление е, че страшно много хора ходят по улицата с телефон в ръка. Изнервящо е, защото на теб се пада цялата отговорност да избегнеш сблъсъка. Много странно, че никога не съм ставал свидетел на двама телефонисти да се сблъскат, но съм сигурен, че се е случвало. И на мен в началото, когато телефонът започна да отказва и да не зарежда нищо, ми беше трудно да свикна да не го вадя на светофарите. Откакто спрях обаче ми прави впечатление, че като се зазяпат в телефона, хората забравят да гледат светофара. Някой ден ще светне зелено и никой няма да тръгне.

Негативна страна: Ако отиваш на непознато място, не можеш да провериш местоположението си в Гугъл.

3. Наслаждаваш се по-пълноценно на екскурзиите

Направи ми впечатление, че като ходим някъде със съпругата ми, всички, включително и тя, гледат забележителностите през обектива на телефона. Всеки път ѝ казвам, че снимки на обектите може да намери и в интернет, а тя отвръща, че не е същото като да си бил там. Напротив, ако не си вдигнал очи от екрана на телефона – по-добре опитай да минеш през гората от смартфони, за да видиш по-отблизо и със собствените си очи.

Негативна страна: Накрая всички имат снимки, а ти не.Прочетете още плюсове и минуси на това да нямаш смартфон в Ladyzone.bg!