frida.bg
хромът

Хромът в нашата диета: как ни помага да отслабнем?

Ако тренирате и пазите стриктна диета, но въпреки това не виждате резултат върху кантара, това може да се дължи на дефицит на минерала хром във диетата ви. Хромът играе съществена роля в метаболизма на глюкозата и предотвратява настъпването на инсулинова резистентност.

Ранната профилактика може значително да намали риска от диабет тип 2. Как хромът влияе на теглото ви и защо това може да се окаже вълшебната съставка, която ще ви помогне в процеса на отслабване?

Хромът и ролята му в метаболизма на глюкозата

Все по-често срещан проблем е инсулиновата резистентност, която може да продължи много дълго и да няма особени симптоми. С времето обаче може да доведе до преддиабетно състояние и евентуално до диабет тип 2.

Една от основните причини за инсулиновата резистентност, според специалистите по диетология, е липсата на достатъчно хром в диетата на съвременните хора.

Всеки път, когато се храним, храносмилателната система започва сложен процес, който превръща храната, и по-специално въглехидратите в глюкоза.

Глюкозата на свой ред е основният източник на гориво за всяка клетка в тялото. След като се разгради, глюкозата се превръща в енергия, която се изпраща в кръвообращението, за да захрани всички клетки, органи и системи.

Панкреасът от друга страна произвежда инсулин, който помага на клетките да абсорбират глюкозата. Работата на инсулина е да придвижи глюкозата от кръвния поток вътре в клетката, както и да изведе излишната глюкоза извън от нея.

Увеличеното количество глюкоза в кръвта увеличава количеството инсулин, необходимо за нейната обработка. Не случайно имаме т.н. „инсулинови скокове“ всеки път, когато се нахраним. Те целят да регулират количеството глюкоза в кръвообращението.

„Омагьосаният“ танц между инсулина, хрома и глюкозата

Твърде голямото количество глюкоза в кръвта може да причини увреждане на кръвоносните съдове и оксидативен стрес. Този процес може да доведе до атеросклероза. Неслучайно хората, страдащи от диабет са изложени на повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Инсулинът, заедно с хрома и други елементи, работят в екип, за да предотвратят уврежданията, дължащи се на т.н. свободна глюкоза в кръвния поток.

След като глюкозата се срещне именно инсулинът идва и отваря вратата, за да може тя да влезе в нея. В този момент хромът се свързва с глюкозния транспортер и изтласква глюкозата през вратата.

Ако в тялото няма достатъчно количество, глюкозата продължава да стои „на вратата“ на клетката, чакайки да влезе. Как това се превръща в проблем?

Инсулинът съхранява излишната енергия в мазнини

Когато погълнем повече храна, се произвежда още глюкоза. Тялото ни смята, че няма достатъчно инсулин, за да се отвори вратата за глюкозата. Панкреасът получава сигнала и започва да произвежда още и още инсулин.

Увеличаването на инсулина в кръвния поток на свой ред изпраща сигнал, който увеличава нуждата от повече глюкоза. Така започва да ни се яде сладко, по-специално захарни храни, за да коригираме баланса. Когато вдем повече захар, се произвежда повече инсулин, и това създава един порочен кръг, който в крайна сметка влошава здравето ни.

Излишният инсулин в тялото изпълнява и друга задача, която има отношение към натрупването на излишни килограми. Ако количеството глюкоза е завишено, инсулинът инструктира тялото да я съхранява под формата на мазнини. Инсулинът е този, който следи натрупването на мазнини и сигнализира кога да ги освободи, и кога да ги запази.

Как всъщност хромът може да ни помогне?

Достатъчното количество хром в тялото ни може да предотврати този порочен кръг още от самото начало.

Ако имаме хром в кръвообращението си, тогава инсулинът ще отвори вратата за глюкозата, а хромът на свой ред ще й помогне да влезе в клетката и да я енергетизира.

По този начин инсулинът ще намалее в кръвния поток, а нивата на глюкозата ще се върнат към нормалното. По този начин глада за захар и въглехидрати ще намалее и настъпва естествена загуба на тегло.

Ако опътвате да отслабенете, но всички ваши услия са без успех, провете дали нямате дефицит на хром. Ако имате такъв, регулирането му не само ще ви помогне да загубите излишното тегло, но и ще ви предпази от диабет 2.