frida.bg
магнезий

5 симптоми, които показват, че ви липсва магнезий

Минералът магнезий има огромно значение както за нашето здраве, така и за начина, по който се чувстваме. Той участва в над 300 000 биохимични процеси в организма. Поддържа функциите на клетките, мозъка, нервната система, костите, мускулите и нормалната дейност на сърцето.

Магнезият също така участва в регулацията на кръвната захар, кръвното налягане, производството на енергия и има решаваща роля в мозъчната биохимия, регулирайки различни невротрансмисионни функции.

Съвременният начин на живот, свързан с консумация на предимно преработени храни, води до недостатъчен прием на магнезий чрез диетата. От друга страна интензивните физически упражнения, недостатъчното количество сън в комбинация с хроничен стрес, водят до изчерпване на минерала магнезий от тялото ни.

Недостатъчният прием на минерала е свързан с повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и метаболитни заболявания като метаболитен синдром, хипертония и захарен диабет тип 2.

Дефицитът на магнезий е по-често срещан, отколкото си мислехме до сега. Симптомите, по които можем да го познаем в неговата начална форма са разнообразни. В тази статия събрахме 5 от най-явните симптоми, които показват, че ви липсва магнезий в начален стадий.

Нервност

Магнезият притежава способността да регулира нервната ни система при продължителен стрес. Проучванията показват, че хората, страдащи от продължителен психологически стрес имат недостиг на магнезий.

Стресът увеличава загубата на магнезий, което води до дефицит, а той на свой ред може да увеличи уязвимостта на организма ни към стреса, което създава омагьосан кръг.

Ако усещате, че напоследък сте станали по-нервни, раздразнителни, избухливи и напрегнати, това може да се дължи не само на напрегнатото ви ежедневие, но и на липса на достатъчно магнезий в диетата ви.

Главоболие

Някои експерти предполагат, че хората, които страдат от мигрена, са по-склонни да имат магнезиев дефицит. Всъщност няколко обещаващи проучвания показват, че добавки с магнезий могат да помогнат за предотвратяване и дори облекчаване на пристъпите на мигрена и главоболие.

Ако страдате от чести пристъпи на болка в главата, е важно да намалите стреса в ежедневието си. Също така добавка с магнезий може да намали вероятността от поява на главоболие.

Мускулни крампи

Магнезият действа като мускулен релаксант. Той позволява на мускулните клетки да се отпуснат, след като са били напрегнати. Тъй като 90% от магнезия в тялото се намира в мускулите и костите, магнезият се изтегля от тези тъкани, когато нивата му паднат твърде ниско.

В резултат на ниското ниво на магнезий в тялото мускулите не могат да се отпуснат, което води до болезнени крампи и спазми. Ниските нива на минерала могат също да насърчат натрупването на млечна киселина, която причинява мускулна треска и  скованост след тренировка.

Умора

Магнезият е от съществено значение за генерирането и използването на енергията от нашите клетки. Недостигът му води до усещане за умора, отпадналост и дори изтощение. Наличието на достатъчно магнезий от друга страна помага за поддържане на постоянни нива на енергия и за предотвратяване на умората.

Безсъние

Дефицитът на магнезий често се проявява в нарушения на съня като безсъние, трудно заспиване нощем и събуждане твърде рано сутрин. Освен това, минералът подпомага качеството на съня и ни помага да се събудим отпочинали, възстановени и заредени с енергия на следващия ден.

Прочетете още: 6 храни, с които да си набавим повече магнезий