Лещата (lens culinaris) е едно от най-старите култивирани бобови растения, които можем да намерим в цветовете на дъгата – от традиционната у нас кафява леща, до червена, зелена, жълта, лилава и черна леща.
Лещата е богат източник на хранителни вещества. Тя ни осигурява голямо количество растителен протеини, диетични фибри и множество витамини и минерали като витамин А, В1 и В2, фосфор, магнезий, желязо и калий.
В тази статия ще наблегнем на ползите от консумацията на червена леща. Тя е изключително популярна в арабските страни, а произхода й се свързва с Турция, Индия и Мароко.
Червената леща се приготвя значително по-бързо от останалите видове леща, защото е предварително обелена. Тя се отличава с нежен, топъл и сладък вкус. При подлагане на термична обработка червеният сорт променя цвета си към апетитно златистожълт.
Липсата на люспи прави червената леща значително по-лесна за обработка от стомаха в сравнение с останалите бобови култури. Защо да хапваме червена леща по-често?
Събрахме 5-те най-важни ползи от консумацията й, ето кои са те!
Високо съдържание на растителен протеин
Червената леща cъдъpжa 40% растителен пpoтeин, което я превръща в изключително важна храна за вегетарианците и спортистите. Подобно на други бобови растения, лещата е с ниско съдържание на няколко незаменими аминокиселини, а именно метионин и цистеин. Затова се препоръчва лещата да се комбинира със зърнени храни като ориз и пшеница.
Отличен източник на лесноусвоими фибри
Лещата е богата и на ленсоусвоими фибри, които насърчават храносмилането и „захранват“ полезните чревни бактерии, свързани с оптималния чревен макробиом. Голямото количество фибри също така ни помага да останем сити за по-дълго време и намалява т.н. лош холестерол.
Растителен източник на желязо
Лещата е богата на желязо, поради което се препоръчва при анемия и за подсилване на организма. Червеният сорт е по-лесно смилаем, поради което се препоръчва на бебета cлeд 6-я мeceц, както и на бременни и кърмещи жени, които често са с дефицит на важния микроелемент.
Източник на фолиева киселина
Червената леща съдържа голямо количество фолева киселина, която се препоръчва бременни и кърмещи жени, както и на жени, които искат да забременеят. Сaмo eднa пopция на ден и ще си набавите нужната доза фолиева киселина, която ще повиши вашата фертилност.
Антиоксиданти
Червената леща също така съдържа голямо количество антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, възпаленията в организма и редуцират признаците на стареене.
Прочетете още: Пикантна леща със сладки картофи: вкусна, топла, полезна