frida.bg
леща

5 причини да хапвате повече … червена леща

Лещата (lens culinaris) е едно от най-старите култивирани бобови растения, които можем да намерим в цветовете на дъгата – от традиционната у нас кафява леща, до червена, зелена, жълта, лилава и черна леща.

Лещата е богат източник на хранителни вещества. Тя ни осигурява голямо количество растителен протеини, диетични фибри и множество витамини и минерали като витамин А, В1 и В2,  фосфор, магнезий, желязо и калий.

В тази статия ще наблегнем на ползите от консумацията на червена леща. Тя е изключително популярна в арабските страни, а произхода й се свързва с Турция, Индия и Мароко.

Червената леща се приготвя значително по-бързо от останалите видове леща, защото е предварително обелена. Тя се отличава с нежен, топъл и сладък вкус. При подлагане на термична обработка червеният сорт променя цвета си към апетитно златистожълт.

Липсата на люспи прави червената леща значително по-лесна за обработка от стомаха в сравнение с останалите бобови култури. Защо да хапваме червена леща по-често?

red lentils

Събрахме 5-те най-важни ползи от консумацията й, ето кои са те!

Високо съдържание на растителен протеин

Червената леща cъдъpжa 40% растителен пpoтeин, което я превръща в изключително важна храна за вегетарианците и спортистите. Подобно на други бобови растения, лещата е с ниско съдържание на няколко незаменими аминокиселини, а именно метионин и цистеин. Затова се препоръчва лещата да се комбинира със зърнени храни като ориз и пшеница.

Отличен източник на лесноусвоими фибри

Лещата е богата и на ленсоусвоими фибри, които насърчават храносмилането и „захранват“ полезните чревни бактерии, свързани с оптималния чревен макробиом. Голямото количество фибри също така ни помага да останем сити за по-дълго време и намалява т.н. лош холестерол.

Растителен източник на желязо

Лещата е богата на желязо, поради което се препоръчва при анемия и за подсилване на организма. Червеният сорт е по-лесно смилаем, поради което се препоръчва на бебета cлeд 6-я мeceц, както и на бременни и кърмещи жени, които често са с дефицит на важния микроелемент.

Източник на фолиева киселина

Червената леща съдържа голямо количество фолева киселина, която се препоръчва бременни и кърмещи жени, както и на жени, които искат да забременеят. Сaмo eднa пopция на ден и ще си набавите нужната доза фолиева киселина, която ще повиши вашата фертилност.

Антиоксиданти

Червената леща също така съдържа голямо количество антиоксиданти, които много наподобяват на тези в червеното вино и чая. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, възпаленията в организма и редуцират признаците на стареене.

Прочетете още: Пикантна леща със сладки картофи: вкусна, топла, полезна