frida.bg
настроението

4 суперхрани, които регулират настроението ни

Ако напоследък се чувствате тревожни, мрачни или сте прекалено стресирани, вероятно имате нужда от нещо, което ще повиши настроението ви и ще ви накара да се чувствате по-добре.

Разбира се, магическа пръчица за справяне със стреса и проблемите няма. Вероятно имате нужда от комплексна промяна, която да ви изведе от начина на живот, който ви потиска към този, който ще ви вдъхновява и изпълва с положителни емоции.

Докато правите своя дългосрочен план за щастие обаче можете да пробвате нашите 4 здравословни суперхрани, които ще ви помогнат да се чувствате страхотно в кожата си още днес.

Прочетете още: Как храната влияе върху психичното ни здраве?

При тревожност: кефир

Кефирът е ферментирала млечна напитка, която съдържа оптимално количество пробиотици. Освен това кефирното мляко е пълно с аминокиселината триптофан. Тя помага за повишаване на нивата на хормона на щастието серотонин в мозъка и съответно води до успокояване на ума и намаляване на тревожността.

При депресия: аспержи

Ако настроението ви преминава ту в раздразнение, ту в тъга, добавете в менюто си аспержи. Този екзотичен зеленчук е пълен с фолиева киселина, чийто ниски нива са свързани с появата на депресия.

Лесно е да включите тази суперхрана в диетата си: можете да добавите няколко аспержи в омлета си или любимата си салата.

Почетете още: Как различните храни се отразяват на настроението ни?

При променливо настроение: ядки

Ако страдате от променливо натсроение, изберете да хапнете нещо с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които притежават способността да стабилизират настроението.

Според проучване от 2003 г., публикувано в списание Diabetes & Metabolism, омега-3 мастните киселини държат под контрол хормоните на стреса кортизол и адреналин и се грижат за настроението ни.

Хапвайте две шепи ядки на ден, например като следобедна закуска. Според специалистите, най-добрите балансцори на настроенито са орехите и бадемите.

При силен стрес: портокали

Портокалите, както и останалите цитруси, са богати на витамин С. Той на свой ред спомага за баланса на хормоните на стреса и връщането им към нормалните нива.

Когато кръвното налягане се повиши в отговор на стресови ситуации, витамин С може да помогне за понижаването му. Ако сте подложени на силен стрес, добавете прясно изцеден сок от портокал в диетата си. Звучи твърде лесно, за да е истина, но работи. Опитайте!