frida.bg

Умирате за кисели краставички? Ето каква е причината

Кой ли би отказал да хапне хрупкава кисела краставичка? Понякога само един хвърлен поглед срещу буркани с мариновани корнишончета, подредени върху рафтовете на хранителните и зеленчуковите магазини може да напълни устата със слюнка. Статистиката показва, че през 2020 година в цял свят били продадени кисели краставички за над 12 милиарда долара. Причината да изпитваме непреодолимо влечение към хрупкавите кисели краставички не е само защото са вкусни и полезни.

Желанието да искаме да хапнем веднага кисело-солена краставичка от буркана прилича на силното ни влечение за нещо сладко

Подобно на захарта, солта също е пристрастяваща. Според невробиолозите мозъкът разполага с определи мрежи, които са част от опиоидна система, изпращаща сигнали, че организмът желае да си набави сол.  Ако изградите навика да консумирате солени храни, мозъкът все повече ще иска въпросният център да получава солена награда.

Често причината да жадуваме за солени храни е, че сме жадни или страдаме от болест, при която е нарушен електролитният баланс

Бременните жени искат кисели краставички, защото гаденето и сутрешното прилошаване причинява обезводняване на организма. Всички тези медицински състояния могат да ви накарат да искате да пийнете и освежаващ сок от кисели краставички направо от буркана, с което тялото ви ще възстанови своя електролитен дисбаланс.

Всички знаем, че трябва да внимаваме със солта, но сокът от кисели краставички не е толкова вреден, стига да го консумираме с мярка. Отдавна е всеизвестно, че професионалните спортисти пият вкусния солен сок с оцет, за да облекчат мускулните крампи след тренировки. Проучване показва, че маринованият сок от кисели краставички действа по-тозиниращо на организма, отколкото една чаша вода след тежки физически натоварвания. Освен това сокът, който е пълен с антиоксиданти, Витамин С и Е, може да понижи нивата на кръвната захар при възрастните в добро здравословно състояние.

Влудяващото желание за хрупкава кисела краставичка не трябва да ви пристенява, но запомнете, че ако жаждата за солено ви сполетява твърде често, следва да обърнете внимание на здравето си и да се консултирате с лекар.