frida.bg
глад

Науката за глада: защо изпитваме глад и как да го редуцираме?

Независимо дали искате да отслабнете, да задържите настоящото си тегло или просто да разберете какво се крие зад усещането, което всички ние наричаме „глад“, тази статия е за вас.

Нормално е да изпитваме глад, когато не сме консумирали храна в продължение на няколко часа. Повечето от нас обаче знаят, че понякога изпитваме глад, дори когато сме се нахранили обилно. Защо това се случва и как можем да контролираме глада?

Желанието да се храним не винаги идва от нуждата на тялото ни от хранителни вещества и респективно от енергия. Често гладът се провокира от обкръжаващата среда, както и от желанието да се наградим и да изпитаме удоволствие.

Какво всъщност се крие зад усещането, че сме гладни?

Според Майкъл Лоу, професор по психология в Университета Дрексел, САЩ, чувството на глад може да означава поне две неща и те нямат нищо общо помежду си.

Когато не сме се хранили цял ден, тялото ни започва да се нуждае от енергия (калории), за да поддържа нормалното функциониране на всички органи и системи.

Учените наричат ​​този тип глад „хомеостатичен глад“ и още по името му можем да отсъдим, че неговата цел е да възстанови хомеостазата в тялото или балансът на енергията.

Хомеостатичният глад се задвижва от сложна поредица от сигнали в тялото и мозъка, които ни казват, че имаме нужда от храна, която да се използва като гориво (енергия).

Хомеостатичен глад

При хомеостатичния глад хормоналната система информира мозъка ни, че енергийните ни запаси са на изчерпване. Мозъкът на свой ред повишава нивата на хормона грелин (т.н. „хормон на глада“), които обичайно започват да намаляват веднага щом човек започне да храни.

Освен това, докато се храним, нервни окончания в устата, езика и небцето, стомаха и тънките черва, изпращат множество сигнали за ситост към мозъка.

По този начин мозъкът разбира, че процесът на хранене е започнал и започва естествен процес за намаляване на хормона грелин. Това оформя един затворен кръг, целящ възстановяване на енергийната хомеостаза в тялото.

Хедонистичен глад

Разбира се, хората не се хранят само и единствено, защото се нуждаят от калории. Ако беше така, нямаше да съществуват затлъстяването и наднормено тегло. Понякога хората ядат, заради удоволствието от храната, и това науката определя като „хедонистичен глад“.

Терминът „хедонистичен глад“ е въведен през 2007 г. в научен доклад, публикуван в списанието Physiology & Behavior. Най-широко приетото обяснение за хедонистичния глад е, че предразположението на хората към вкусни храни е резултат от съвременния начин на живот.

Изобилието от храна, рекламите на храна и изкушенията ни дебнат отвсякъде, а това стимулира желанието да изпитаме удоволствие.

Прочетете още: 4 билки, които намаляват апетита и подпомагат отслабването

По този начин хората започват да искат да ядат, когато нямат нужда, само за да изпитат удоволствие. той. Колкото по-често се храним с много вкусни храни, толкова повече мозъкът се „научава“ да ги очаква и жалае.

Това завърта втори кръг на глада, но неговата цел е търсенето на удоволствие, а не нуждата от калории. Не случайно, когато се чувстваме неудовлетворени, тъжни или просто ни лиспват емоции, сме склонни да консумираме повече вкусни храни, за да си набавим положителните емоции през храната.

Това обаче води до пристрастяване. Както казахме вече, мозъкът привиква да получава удоволствие чрез храната и започва да ни изпраща сигнал, че сме гладни, за да ни стимулира да търсим и консумираме нещо вкусно.

Как да излезем от омагьосания кръг на глада?

Ако искате да регулирате апетита си и да ограничите калорийния си прием, е добре да поставите акцент върху хомеостатичния глад и да намалите хедонистичния. Как можете да направите това? Хранете се, когато сте гладни със засищащи храни (протеини, въглехидрати, здравословни мазнини). Толкова е просто, нали?

Е, всъщност няма да е много лесно да направите това. Особено ако сте свикнали да се храните за целите на удоволствието. Мозъкът ви упорито ще ви изпраща сигнали, че сте гладни, дори и когато не сте. Важно е да прекратите омагьосаният кръг на хедонистичното хранене, а това ще отнеме известно време, в което трябва да проявите търпение, постоянство и упоритост.

Избирайте здравословни храни, които са хранителни и засищащи, но не са прекомерно овкусени. По този начин ще създадете нещо като „вкусова абстиненция“, а в резултат ще върнете чувствителността си към храната, ще започнете да се храните само когато сте гладни и без да усетите апетитът ви ще се регулира, а теглото ви ще намалее.

Опитайте!

Прочетете още: “Вълчи” глад: какво се крие зад апетита ни за вредна храна?