frida.bg
умора

Как да се храним, за да победим сезонната умора?

В края на зимата и в началото на пролетта повечето от нас страдат от т.н. „пролетна умора“. Недостигът на достатъчно пресни плодове и зелечуци в комбинация с липсата на слънце се смятат за основни виновници за липсата на енергия и тонус.

Вероятно усещате умората с особена сила между 11:00 часа сутринта и 15 часа следобяд. Обикновено се изразява в липса на концентрация, тонус, мотивация и желание за работа.

Вероятно разчитате на кофеина, за да ви държи будни, но според нови проучвания в областта на диетологията именно храната, което консумираме може да ни помогне да се справим с този неприятен симптом.

Тук трябва да споменем, че в тази статия разглеждаме епизодичната или т.н. временна умора. Тя често се появява в преходните сезони. Ако умората ви продължава повече от няколко месеца е важно да се консултирате с личния си лекар.

И така, обратно към пролетната умора: може ли промяната в диетата наистина да повлияе на нивата ни на енергия и тонус? Абсолютно. Ето защо.

Влиянието на кръвната захар върху нивата на енергия

Когато се чувстваме уморени е важно да обърнем внимание на това, с което се храним. Както и на нивата на кръвната ни захар – нейните пикове и спадове. Кръвната захар се влияе от количеството захар – или глюкоза – намиращо се в кръвта, която се транспортира по кръвоносната система по цялото тяло и зарежда клетките ни с енергия.

Когато хапнем нещо сладко, например шоколад, кръвната ни захар скача рязко, чувстваме прилив на енергия, но това, което рязко се повишава, също толкова рязко започва да спада.

Преживяваме този „захарен“ срив около 90 минути след консумацията на сладки храни, и да, обикновено това се случва между 11 сутринта и 15 часа следобед. Симптомите са добре познати –  изпитваме трудност да се концентрирате, усещаме се уморени. Може да се появи главоболие и раздразнителност.

Ако страдате от умора трябва на първо време да ограничите захарта, както и храните с висок гликемичен индекс, които карат кръвната ни захар рязко да се повишава, което е в основата на последващото усещане за умора и отпадналост.

Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо определена храна може да повиши кръвната глюкоза (кръвна захар). Храните с нисък GI обикновено стимулират по-умереното й покачване. Храните с висок GI предизвикват рязко повишаване. Гликемичният индекс ни помага да контролираме нивата на кръвната захар, което от своя страна има редица ползи за здравето.

Добрата новина е, че не е нужно да кажем абсолютно „не“ на захарта, но консумацията й в умерени количества и като част от една здравословна и балансирана диета е от ключово значение за справяне с умората.

Някои храни ви карат да се чувствате по-уморени

Според специалистите, някои храни, като червеното месо, яйцата и гъбите, са по-трудни за смилане от тялото. Те също така могат да застоят в храносмилателната система. Това ни кара да се чувстваме уморени по две причини.

Когато консумираме много тежка храна към храносмилателната ни система се насочва голямо количество кръв и енергия, с цел по-бързото смилане. Това може да ни накара да се чувстваме уморени и мудни.

От друга страна, застояването на консумирано месо в стомаха води до процес на загниване и интоксикация, които на свой ред водят след себе си главоболие, подуване в стомаха и умора.

Консумирането на по-леки и лесни за смилане храни в този смисъл е ключов фактор за справяне с умората. Също така, бавното хранене и старателното сдъвкване на храната улесняват храносмилането и ни предпазват от пристъпи на умора.

Какво трябва да ям, когато съм уморен?

Диетолозите препоръчват да започнем Диетата на дъгата. Какво ще рече това? Консумацията на храни в голямо разнообразие от цветове гарантира, че ще приемем възможно най-много минерали и витамини, които са от съществено значение за производството на енергия.

Листните зеленчуци като спанак, рукола, зеле и кейл са с високо съдържание на ключови хранителни вещества, особено желязо, чийто дефицит често води до чувство за постоянна умора.

Храни като цвекло, леща, боб, овесена каша и сьомга също са отлични естествени източници на основни витамини и минерали, които се борят с чувството на отпадналост.

Препоръчително е също така да замените рафинираните въглехидрати с пълнозърнести. Например изберете кафяв ориз вместо бял, ръжен хляб вместо обикновен, и т.н.

Пълнозърнестите въглехидрати се освобождават по-бавно в кръвния поток. По този начин те ви осигуряват постоянен поток от енергия, а не скок и последващ спад на кръвната захар, както правят рафинираните въглехидрати, което води до отпадналост и мудност.

Прочетете още: Най-добрите храни за увеличаване на жизнената сила и енергия