frida.bg

Знаете ли, че тези 5 храни могат да бъдат замразявани?

Казват, че няма по-голям грях от изхвърлянето на храна. Но в забързаното ежедневие, често нямаме време да планираме и организираме храненията си. Случва се да забравим за някои скъпи продукти в хладилника. Неприятното е не само, че трябва да ги изхвърлим, но и сме принудени да преглътнем поредното прахосване на разходи.

Добрата новина е, че можем да съхраним храната в продължение на месеци, замразявайки я във фризера на хладилника. Не всички хранителни продукти са годни за консумация след размразяване, но други (като някои плодове, зеленчуци, зелени подправки), за които може би досега не сте подозирали, запазват вкусовите си качества.

Торта

Тортата е главният герой в рождени дни и други юбилейни празници. Няма нищо по-подходящо от вкусна торта за края на празнична вечеря. Но възможно ли е винаги да имаме под ръка любим домашен десерт за специален повод?

За да замразите изпечена торта, опаковайте я добре в прозрачно кухненско фолио и я поставете в камерата на хладилника. Малко преди да дойде моментът за тържествената вечеря, извадете замразената торта и я украсете с глазура от крем, сладолед, фондан или друга сладкарска декорация по избор. Така винаги ще имате готова торта дори в последния момент.

Яйца

Често изхвърляме яйца не само, когато се развалят, но и притеснявайки се, че е изтекъл срокът им на годност. Изненадващо за мнозина, яйцата се съхраняват идеално във фризера.

Но замразяването на сурови яйца не става, като ги запратим с черупките в камерата на хладилника. Най-напред трябва да счупите яйцата, да ги разбиете и чак тогава да налеете яйчената смес в подходящ съд за замразяване в хладилник. Разбитите яйца можете да изсипете във формички за лед, за да разполагате на по-късен етап с равни количества за готвене.

Мляко

Точно като яйцата, сиренето, кашкавала, така и млякото често е забравяно от нас в най-далечния ъгъл на хладилника. Докато някои сирена и кашкавали могат да бъдат почистени от естествения мухъл, разваленото мляко не става за консумация.

Но млякото може да бъде замразено, ако забележите, че приближава крайният му срок на годност. Налейте го в стъклен контейнер или в подходящи пликове за замразяване. Ако сте решили да замразите мляко в картонена кутия или пластмасова бутилка, излейте малко количество, за да оставите пространство, необходимо за увеличаване на обема, което се случва в процеса на замразяване.

Песто

Пестото е любим сос за спагети, пици, сандвичи, салати и рецепти с меса. Но веднъж отворили бурканчето с песто, се сещаме за него след месец или два. За да разполагате винаги със свежо песто, не се изискват особени усилия – просто го замразете, разпределяйки соса във формички за лед и го поставете в камерата на хладилника.

Паста и спагети

След дълъг и напрегнат ден се връщате у дома, мечтаейки за вкусна порция спагети. Но нямате сили и време да висите край котлона. Друг път пък сте принудени да изхвърлите половината спагети, защото отново не разчетохте какво количество ще изядете. Но ако замразите сварената паста, ще се радвате на готова вечеря в неочакван момент.

Сварете пастата до готовност al dente, за да запази еластичността й след размразяването. Освен варени тестени изделия, можете да замразите и приготвените за тях сосове.