frida.bg

Трябва ли да се откажем от мързелуването: гледната точка на учените

Възприето е да се смята, че мързелът оказва негативно влияние върху качеството на живот. Но всеки човек, обичащ от време на време да мързелува, трябва да си признае, че се случва да си задава въпроса необходимо ли е и защо да се откаже от навика си? Учените провели изследване, чийто резултат може би ще зарадва ленивците и ще огорчи всички, които се опитват да водят активен начин на живот.

situationship

Мързелът не е нещо толкова лошо

На това мнение са специалистите от Британското общество за изследване на психиката. Учените разработили уникален тест, с който оценили връзката между нивото на физическата активност на човека и неговите интелектуални способности.

В експеримента участвали 60 души. В течение на няколко дни отговаряли на въпроси и твърдения, като в същото време трябвало да носят специални устройства, отчитащи физическата им активност. И резултатите, до които стигнали изследователите, били наистина неочаквани.

Учените установили, че хората с голяма степен на интелект не водели активен начин на живот и често си позволявали да мързелуват

Оказва се, че на такива хора не им е скучно да остават сами със себе си, както и не са преследвани от желанието от ходят някъде или непременно да се занимават с нещо, което да запълва свободното им време.

А онези, които се придържали към активния начин на живот, нито за минута не оставяли незаети, като постоянно се стремели да въвличат себе си в различни дейности. Тези участници показали и по-ниско интелектуално ниво в сравнение с „мързеливците“.

Въз основа на резултатите от изследването специалистите стигнали до извода, че навикът да се усамотяваме, както и нежеланието да водим активен начин на живот, напълно биха могли да се считат за признак на високи интелектуални способности.

Но учените не призовават никого да се откаже от спорта и движението или да започне да отбягва комуникацията с хората, за да остане насаме със себе си

Лежането на дивана пред телевизора или компютъра със сигурност не е полезен навик, носещ ползи. Но ако ви се прииска да помързелувате, не се притеснявайте от това желание, нито се опитвайте да се борите с него. Просто не забравяйте, че интересните хобита и занимания, както и срещите с любими хора, ни зареждат с хубави емоции и ни разтоварват от стреса.