frida.bg

Потискате ли емоциите си? Тези съвети ще ви помогнат да спрете

Потискането на емоциите усложнява живота ни. Не само емоционалното здраве става жертва на прикриването на чувства като обида, усещане за несправедливост, разочарование и недооцененост. В дългосрочен план потискането на емоции води до редица заболявания на тялото.

Когато страдаме, че не можем да защитим себе си в дадена ситуация, много често чуваме думите „Не крий емоциите си!“ Но как да приложим този съвет и да спрем да пренебрегваме крещящата нужда на тялото и ума да се справят с напрежението от игнорирането на бушуващите чувства?

Спрете да се преструвате, че не ви пука заради някого, когато не е така

Викайте. Крещете. Ако трябва, плачете. Но спрете с опитите да си внушавате, че всичко е наред, когато реалността е съвсем друга. За да се справите и да продължите напред, превъзмогвайки някого или нещо, трябва да приемете ситуацията и да разберете защо се случва. Веднъж осъзнали причините, погледът ви ще се проясни и ще продължите напред. Умът ви ще се фокусира върху настоящето, а не върху миналото, което е пълно с болка и тъга.

Не се страхувайте да покажете своята истинска същност в момента, защото няма нищо нередно в това, че страдате. Не бива да се срамувате от чувствата. Приемете ги и с гордо вдигната глава ги покажете на целия свят. Заблуждаването на околните няма да помогне да заблудите себе си.

Може и да се опитвате да внушаване на околните, че не сте наранени от нечии постъпки, но вие самите трудно ще повярвате, защото сте единственият човек, който знае истината.

Махнете маската на горделивостта, когато сте изправени пред изпитание

Дали става въпрос за интервю за работа или за среща с някого, в когото сте лудо влюбени, няма нужда да прикривате тревожността или вълнението, което изпитвате. Не се преструвайте, че случващото се е нищо работа, защото е наистина голяма работа!

Ако се преструвате, че случващото е незначително нещо, тогава то наистина е такова. Не се страхувайте да си признаете, че сте уязвими и несигурни от време на време, защото сте човешко същество.

Но знайте, че никой не ви държи сметка дали изглеждате като непукисти и смелчаци през цялото време. Напълно нормално е да сте притеснени или нервни преди голямо събитие, независимо какво смятат другите хора.

И именно в това се състои красотата на живота. Затова, не слагайте маската на гордостта, само и само, за да заблудите околните колко сте силни в този момент. Напротив – истинската сила се състои и изразяването на истинските чувства.

Не се преструвайте, че ви е безразлично, когато отвътре ликувате

Не се правете на безразлични, когато получите дългоочаквано съобщение или признание. Само вие знаете колко много усилия сте положили и колко дълго сте чакали да се сбъднат желанията ви. Затова не се преструвайте, че случващото се не е от особено значение за вас.

Защото е!

Не се срамувайте от чувствата си към човека, за когото копнеете, защото да се възхищаваме на някого е хубаво нещо.

На себе си дължите да се радвате, за това, че толкова време сте били търпеливи и сте чакали успеха. Ако се преструвате, че нищо особено не се е случило, бавно и сигурно убивате радостта в живота си. Не позволявайте това да се случва.

Не се страхувайте да защитите себе си, когато някой ви обижда

Ако някой проявява неуважение към вас, не се преструвайте, че не сте бесни. Има много начини да поставите някого на мястото му.

Ако давате вид, че не сте чули обидните думи по ваш адрес, отсрещният човек ще си въобрази, че може да прави с вас, каквото си пожелае. Не мълчете.

Веднага се изправете срещу човека, който си позволява да ви обижда, вместо да таите болката в следващите два месеца. По този начин позволявате да бъдете сломени.

Не се страхувайте да се изправите и да защитите себе си, защото никой няма да го направи вместо вас. Вие отговаряте за собственото си щастие.

Не се страхувайте да поискате нещо

Ако някой ви предлага мимолетни отношения, а вие искате сериозна връзка, кажете го! Не се преструвайте, че се задоволявате с предлаганото или просто с приятелство, когато всъщност искате любовта на човека срещу вас.

Ако искате той да спре да ви манипулира, кажете го.

Ако искате да получавате повече съобщения и обаждания от него, кажете го.

Ако смятате, че заслужавате повече, борете се!

Не се задоволявайте с по-малкото заради страха да поискате онова, което смятате, че заслужавате.

Изразете себе си. Не се поддавайте на страха да покажете истинската си същност, а не онова, което хората искат да виждат от вас.