frida.bg

5 основни разлики между нарцисист и социопат

Ако някога сте се намирали в неприятната ситуация да имате взаимоотношения с нарцисист или с социопат, то вие със сигурност сте наясно колко лошо влияние оказва присъствието на такива хора в живота ни. Знаете какво могат да причинят на жертвите си. Но много хора не подозират, че някои сходни черти на характера на социопата или нарцисиста, не ги прави еднакви.

Ето какви са основните разлики между двете личности разстройства:

Нарцистичното разстройство на личността или асоциално разстройство на личността

Важно е да разберете разликите между нарцистичното разстройство на личността, което характеризира нарцисистите и асоциалното личностно разстройство, от което страдат социопатите.

Нарцисистичното личностно разстройство е психично разстройство, което е причина за появяването на изкривен смисъл за собствената значимост – кара личността да смята, че всичко се върти около него и следователно човек се държи постоянно така, сякаш превъзхожда всички останали. Онова, което виждаме е изключително високо самочувствие, зад което се крие несигурност. Нарцисистите изпитват непрекъсната нужда от одобрението на околните, като заблуждават себе си и хората, че самооценката им не е ниска.

От друга страна асоциалното разстройство на личността е психическо разстройство, в което човек не е способен да направи разлика между правилно и неправилно, нито умее да проявява емпатия и съчувствие. Такива хора нямат чувство за морал и рядко успяват да се подчинят на социалните норми.

Социопатите са по-опасни

Въпреки че жертвата на нарцисист може да понесе невероятно негативни последствия на психическото здраве, сблъсъкът със социопат е далеч по-опасно. Социопатите нямат скрупули и не се колебаят да направят всичко, което ще помогне за постигане на техните цели, независимо какви ще са последствията от действията им върху останали хора.

Социопатите си позволяват физически да нараняват жертвите си, което включва не само хора, но и животни. Някои действия на социопатите са напълно неприемливи за обществото.

Нарцисистите се интересуват от себе си, докато социопатите – от своята жертва

Една от най-съществените разлики между двата типа е първоначалният подход към жертвите им. Докато нарцисистите винаги се интересуват от себе си и от начина, по който околните им се възхищават и ги одобряват, социопатите се концентрират върху субекта.

Връзката с нарцисист означава, че целият свят се върти около тях – те искат да се чувстват боготворени и очакват винаги да се съгласявате с тях.

И обратното – социопатът ще направи всичко за вас, само и само да достигне до дъното на душата ви.

Когато се намирате в началото на познанството със социопат, той се представя като човек, който винаги поставя себе си на второ място. Искат да чуе как сте и какво мислите. Вие сте на първо място. Но това е част от стратегия, която му помага да се възползва от вас.

Социопатите имитират емоции, докато нарцисистите наистина ги чувстват

Другата важна разлика между нарцисиста и социопата е свързана с техните емоции – начина, по който чувстват и особено начина, по който ги показват пред хората.

Докато социопатът успява да държи под контрол емоциите и дори да ги прикрие в даден момент, нарцисистът почти не е способен на това. Нарсисистите изпитват истински гняв и ярост, когато нещо не се получава по техния начин. Тяхното его е наранено.

Социопатите не чувстват нищо в сърцето – могат да фалшифицират всякаква емоция, угодна за крайната им цел.

Техните техники за манипулация не са еднакви

И нарцисистът, и социопатът манипулират своите жертви, за да получат онова, което искат. Но го постигат по различен начин.

Нарцисистите манипулират жертвите си, използвайки тактиките на негативните емоции като заплахи, гняв, конфликти. Те имат навика директно да атакуват своите жертви и да ги сриват с цел да унищожат не само самочувствието им, но и начина, по който жертвите възприемат себе си, включително идентичността им.

Нарцисистът няма и за миг да се поколебае да ви унизи преди други хора и ще направи всичко, което зависи от него, за да се чувствате ужасно. Той смята, че само така ще бъде излекувано нараненото му его.

От друга страна, социопатите използват позитивни емоции, за да ви подчинят. Те си играят с вас, правейки комплименти, като не пропускат да ви внушат, че вие ги превъзхождате. В началото на връзката социопатът ще ви накара да се чувствате важни, желани и обичани, за да може, когато дойде моментът, лесно да разбие сърцето ви.