frida.bg

7 неща, които се опитват да ни кажат сънищата

Сънуването може да е приятно приключение, но думата кошмар описва адските и необясними емоции, връхлитащи ни, докато спим. Страната на сънищата е толкова необятна и интересна вселена: в нея летим, зъбите ни падат, убиваме най-скъпите за нас хора, влюбваме се във враговете си или се оказваме голи насред тълпа от хора. Сънуването е съобщение, което подсъзнанието ни изпраща.

Учените все още се борят с нелеката задача да разгадаят процеса на сънуване. Но психолозите имат своите наблюдения, подкрепящи твърденията, че сънищата предполагат болестни състояния в организма ни. Ако на сутринта си спомняте какво сте сънували, можете да обърнете внимание на най-важните категории сънища, причините за тях и значенията им.

  1. Странните сънища

Ако сънувате танцуващи котки, смеещ се светофар или говорещи топки за тенис, това означава, че попадате в чудатата страна на сънищата. Психолозите обясняват странните сънища като знак за натрупана умора, свързана с някаква болест. За да спим дълбоко, докато нашето тяло се бори с болестта, организмът започва да черпи сили от имунната система. Забавянето на процеса на сънуване води до странни и ярки сънища, обясняват учените.

  1. Преследват ви насън

Ако често сънувате, че бягате от някого, нещо или всичко се случва на забавен кадър, най-вероятно в ежедневието изпитвате напрежение от преследване на някаква цел, която неистово се опитвате да постигнете. За да спестите изпълнените с напрежение усещания насън, психолозите съветват да анализирате добре целите си и адекватността на амбициите, които сте заложили пред себе си.

  1. Кошмари

Ако насън виждате твари, скелети, мъртви хора и чудовища и потъвате с мрачен свят на сенки и места, изпълнени с ужасни трагедии, трябва да помислите какви лекарствените продукти консумирате. Не само храната е важна за добрия сън, но и лекарствата, които приемаме.

Според изследванията кошмарите може да са и резултат от прекомерен прием на бета-блокери – лекарства, използвани за регулиране на високото кръвно налягане и свързани с него състояния. Лекарството разширява кръвоносните съдове, което повлиява и на химията в мозъка, водейки до объркани сънища. Неравномерният пулс също може да обърне в мрачна посока сънищата, затова ако страдате от кошмари, посетете лекар.

  1. Прекомерно сънуване

Понякога не искаме интересните филми да свършват, но ако сънищата ви спохождат прекалено често, вероятно става въпрос за здравословен проблем. Честа причина за прекомерните сънища се оказва неочакван фактор като температурата на спалнята.

Но хормоналните изменения, особено настъпването на менопаузата при жените, също е индикатор за прекалено честите сънища. Хронична болка или опит за отказване от сънотворни хапчета и антидепресанти нарушават цикъла на съня и той става разпокъсан, а резултатът е, че колкото и пъти да успеем да дремнем, попадаме в кръговрат от редуващи се сънища отново и отново.

  1. Някой ви е наранил

Специалистите смятат, че ако страдате от агресивно отношение в ежедневието си или някой ви е наранил болезнено, може да се окажете изправени пред сериозна заплаха за здравето ви.

Ефектът от насилието нарушава здравия сън, което е свързано с увреждане на определени мозъчни дялове, а според специалистите тук може би се крие и ключът към индикация за най-ранните признаци за развитие на Алцхаймер, както и на болестта на Паркинсон.

  1. Мокри сънища

Вероятно сте късметлии, ако ви се случва да сънувате интимни сънища. С напредването на възрастта интимните фантазии по време на сън започват да се проявяват все по-често, особено при хората над 60-годишна възраст.

Интимните сънища обикновено се разглеждат като развиване на творческите умения. Ако сте вглъбени в ново хоби и опознавате нови светове, тези приятни усещания ще се проявят и във вашите сънища.

  1. Стряскане по време на сън

Падате от висока сграда и за щастие в последния момент се събуждате. Няма нищо по-прекрасно от факта, че сте жив и здрав. Ако често се будите без причина или се стряскате по време на сън, това е знак, че е време да обмислите режима на хранене.

Според изследванията ниските нива на кръвната захар са виновникът за накъсания сън. Можете да хапнете нещо малко, за да се справите с бодърстването, но по-важното е да преразгледате менюто през деня.

За поддържане на стабилни нива на кръвна захар в организма е необходимо да сте консумирали точната доза протеини и мазнини през деня, при това в точно определени часове, като в същото време регулирате и приема на въглехидрати.

Според специалистите докато мазнините са големият и издръжлив дънер, благодарение на който часове наред огънят тлее, въглехидратите са съчките – бързо разпалват пламъка, но още по-бързо угасват.