frida.bg

Доброто самочувствие като източник на сили: как да повишим своята устойчивост с няколко стъпки

Стабилността е все по-малко разпространена черта на съвременния начин на живот. Епохата на неизвестността ни прави по-уязвими и незащитени пред предизвикателствата на ежедневието. Всеки ден сме изправени през избори в неизвестното и непредсказуемо бъдеще.

Благополучието е едно от трудно постижимите неща, още повече, че често трябва да се грижим не само за себе си, но и за други хора, което още повече усложнява постигането на вътрешна стабилност.

Осъзнаването на новите условия и предизвикателства позволява ясно да определим своите възможности в живота, особено при решаването на трудности. Търсенето на баланс между осъзнатост и благополучие може да осигури повишаване на нашата издръжливост, стига да успеем трезво да разчетем уроците на живота.  Да бъдеш устойчив означава да бъдеш гъвкав в борбата с новите проблеми и непредсказуемостите.

Как да подсилим качеството си на живот? Отговорът се крие в следните стъпки:

Готовност към бъдещите трудности

Новите проблеми и предизвикателства носят със себе си уникални свойства – те ни поднасят на тепсия възможности, които не бива да пренебрегваме. Сам по себе си, фактът, че сте връхлетени от непосилни трудности, не бива да ви кара да се чувствате унили.

Ние винаги трябва да сме готови психологически за възникването на неочаквани стресови събития. Това не означава, че трябва да мислим за най-лошото и да бъдем черногледи.

Прогнозирането на негативни сценарии позволява предварително да изработите план с мерки за предотвратяване на лоши последствия, а защо не и да се подсигурите с по-добро решение на дадена ситуация. Бъдете достатъчно мъдри и допуснете и неблагоприятен развой на даден проблем. Тази тактика действа като „брейнсторминг“, който допринася за развитието на по-широка перспектива пред нас. Именно това означава да бъдете „един ход напред“.

Добри взаимоотношения с околните

Отношенията с хората около нас играят наистина голямо значение. Близки, приятели, колеги и съседи във всеки момент могат да ви подадат ръка в трудна ситуация.

От своя страна, ние трябва да се грижим за хората около нас и да ги поддържаме. Ресурсите за помощ в неочаквани ситуации могат да бъдат всякакви – понякога е напълно достатъчно да чуете мнението на близък човек, за да оцените ясно кризата, в която се намирате.

Приемете факта, че някои неща не могат да се променят

Винаги се стремим към положителен развой на нещата в живота ни. Но има обстоятелства, над които нямаме никаква власт. Важно е да осъзнаете, че има неща, които не могат да бъдат променени. С тях трябва да се примирите и да отделите повече време на онова, което можете да промените.

Движение към целите

Гоненето на реалистични цели в ежедневието не бива и за миг да спира. Може би става въпрос за малки задачи и проекти, но самото движение напред е важен фактор за пълноценен живот. Например, ако искате да научите нов език, време е не само да мечтаете, а да действате. Поставете пред себе си малки и постижими цели, като не спирате. Движението към крайната цел ни вдъхновява, държи ни в тонус и ни мотивира да постигаме по-амбициозни цели, като не ни дава възможност да хленчим.

По-малко бездействие

Сложните проблеми могат да ни дезориентират с това, че са непознати и неразбираеми. В такива условия имаме склонност да гледаме нещата от ъгъла на наблюдател, абстрахирайки се от случващото се или дори бягайки от проблема. Бездействието и пасивността само влошават ситуацията.

Постарайте се да започнете да контролирате проблема, което малко или много ще намали негативните последици.

Използвайте възможността да опознаете себе си

Новите ресурси за повишаване на устойчивостта ни всъщност помагат за процеса на себепознаване. В кризисни ситуации откриваме нещо ново за себе си, за което дори не сме подозирали. Към тези открития могат да доведат различни загуби, трагедии и изпитания.

В стресови обстоятелства човек може да направи оценка на определени ценности, да усети нови сили и способности. Духовното себепознание играе особено важна роля в нашето израстване.

Повишаването на нашата вътрешна устойчивост ни стимулира да търсим допълнителна мотивация. Позитивният поглед и грижата за себе си помагат да достигнем до осезаеми резултати. Всяка стъпка, която правим, не е похабяване на енергия и сили. Вътрешната стабилност в дългосрочен план ще ни се отблагодари за всички усилия, които сме положили, при това позволявайки да понесем по-леко ударите на живота.