frida.bg
каша

Топла каша от елда: протеинова закуска за шампиони

Елдата е традиционна храна в Индия и Русия, но у нас тя не е много популярна. Можем да я видим на рафтовете на всички здравословните магазини, но истината е, че елда не присъства в традиционната българска кухня и повечето от нас не знаят как да я приготвят. Просто сварена елда звучи скучно, нали? Точно затова изпробвахме различни рецепти с елда и в няколко поредни статии ще ви представим най-интересните, засищащи и вкусни рецепти, на които попаднахме. В тази статия обръщаме внимание на традиционната елдена каша, която е толкова вкусна, че никога няма да ви омръзне.

Защо елдата е толкова полезна?

Елдата е една от най-достъпните и здравословните суперхрани. Наричана още гречка,  елдата е една от най-добрите зърнени храни, които можем да консумираме за закуска. Тя ще ви даде всички необходими витамини и минерали за един успешен старт на деня. Закуската с елда ще ви даде ситост и в същото време ще се чувствате лекота в стомаха. Ето още няколко причини да добавите кашата с елда в дневното си меню?

  • Богата е на цинк, фосфор, манган, ниацин, цинк, фолиева киселина и витамин В6.
  • Съдържа завидно количество магнезий, който е подпомага възстановяването на мускулите и нервната система
  • Богата на пълноценен растителен протеин, което означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини, които тялото ви не може да произведе само
  • Може да понижи холестерола и кръвното налягане
  • Има високо съдържание на антиоксиданти
  • Засища и подобрява храносмилането

Топла каша от елда за закуска

(40% raw) VEGAN buckwheat-quinoa-poppy porridge & Nepal Ganesh-Himal black tea ☕

Какво ви трябва?

  • 50 гр. елда
  • 250 мл мляко по избор
  • 2 ч.л. маково семе
  • 1 ч.л. канела
  • 1 малък портокал
  • 2 шепи боровинки

Как да я приготвим?

Изсипете елдата в купа. Налейте 250 мл студена вода, след това покрийте плътно с капак или фолио и оставете да кисне поне 4 часа или за предпочитане цяла нощ.

На сутринта отцедете излишната вода и разбийте за кратко с млякото в кухненски робот. По този начин ще създадете полугладка текстура. След това изсипете елдата в тенджера и добавете маковото семе. Гответе на слаб огън за 7-10 минути при непрекъснато бъркане, докато кашата стане кремообразна и гъста.

Сложете боровинките и канелата в малка тенджера. Изтискайте сока от портокала и го добавете към боровинките. Оставете сместа да къкри на среден огън за 5 минути или докато боровинките омекнат.

Разпределете кашата с лъжица в две купички и отгоре залейте с току-що направеното сладко от боровинки, По желание добавете мед и се насладете на тази изключително вкусна и ароматна каша за душата!