frida.bg
сладки

5 изненадващи причини да посягате към сладки храни

Представете си, че някой влиза в стаята и усмивка ви пита „Искате ли десерт?“ Ако отговорът ви е положителен, вероятно сте сред мнозинството любители на сладки храни съвременни хора.

Прекомерната употребата на захар обаче води до затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми, проблеми със стомаха, акне, синдром на поликистозните яйчници, затлъстяване, депресия и честа смяна на настроенията.

В тази статия искаме да наблегнем не толкова върху вредата от прекомерната консумация на сладки храни, а на изненадващите причини, които ни карат да посягаме към тях.

Sugar 10

Пристрастени сте към сладкото

Нека си признаем, хапването на нещо сладичко е едно от най-лесните удоволствия, нали? Консумацията на сладки храни обаче води до пристрастяване. Как се случва това?

Консумацията на сладки храни активира Системата за възнаграждения в мозъка, в следствие на което се освобождават ендорфини, по-известни като хормоните на щастието. Не е учудващо, че искаме още и още, нали?

Храните се нередовно

Ако често пропускате хранения, храните се по различно време, или храната, която консумирате е бедна откъм хранителни вещества, тялото ви започва да произвежда повече т.н. „хормона на глада“ грелин. Когато тялото не знае кога ще получи храна, то се обърква и започва да ни дава сигнали, че постоянно сме гладни.

Ако започнете да се храните „по график“ със закуска, обяд и вечеря, ще забележите, че се чувствате по-спокойни, по-сити и по-рядко посягате към сладките храни.

Buttermilk pancake with some raspberries

Дехидратирани сте

Често, когато сме дехидратирани, си мислим, че сме гладни. Тогава посягаме към нещо сладко, за да „залъжем“ глада. Когато тялото е дехидратирано, сигналите, които ни уведомяват дали сме гладни или жадни, се объркват.

Това прави по-вероятно да посегнете към една сиропирана поничка или брауни, за да се заредите с енергия. А и те изглеждат далеч по-апетитни от чаша чиста вода, нали?

Липсва ви магнезий

Недостигът на магнезий се свързва с повишаване на апетита за сладка храна. Най-вече шоколад, тъй като именно шоколадът съдържа магнезий. Можете да опитате да си набавите магнезий по по-здравословни начини, например хапвайте ядки, които ще ви заситят и също така ще снабдят организма ви с безценния магнезий.

Имате нужда от нови преживявания

Много често посягаме към сладките храни от скука, по навик или защото искаме да преживеем нещо ново. Разбира се, най-лесно е да експериментираме в света на сетивата с нов сладък вкус. Ако имате нужда от ново преживяване или време за себе си, правете това, което наистина искате вместо да се тъпчете със захар.

Може би е време да започнете да се занимавате с онова хоби, за което все не ви остава време. Може би просто трябва да се обадите на близка приятелка и да побъбрите на любими теми. Опитвакйте редовно нови неща, които ще пбогатят живота ви с усещания и хубави спомени, и естествено, не са свързано единствено с консумация на храна.