В света на здравословното хранене елдата безспорно е една от най-здравословните и достъпни суперхрани. Наричана още гречка, тя е богата на растителен протеини и фибри. Освен това елда съдържа изумително количество магнезий, фосфор, манган, ниацин, цинк, фолиева киселина и витамин В6.
Елдата всъщност не е зърно, а семе. Неслучайно я наричат „псевдозърно“. Тя може да се приготвя по същия начин както ориза. Това я прави чудесен заместител във всички традиционни български рецепти с ориз.
Днес можете да намерите елда в мого разновидности, например под формата на брашно, юфка, фиде, спагети и макарони, което я прави универсален заместител на всички продукти от пшенично брашно.
Хранителни ползи от елда:
100 г порция елда (варена) ни осигурява:
- 118 kcal / 497 kj
- 4,3 g протеин
- 1,2 g мазнини
- 21,3 g въглехидрати
- 2,1 g фибри
- 65 mg магнезий
10 здравословни ползи от консумацията на елда
1. Не съдържа глутен
Елдата е хранителна, засищаща и не съдържа глутен, което я прави препоръчателна за хора с цьолиакия. В днешно време много хора избягват консумацията на глутен, поради други причини – например способността му да предизвиква възпаления в тялото. Брашното и макаронените изделия от елда са чудесен заместител на пшеницата в диетата ни. Все пак не забравяйте да проверявате етикетите, когато купувате продукти от елда. Някои търговски продукти като макарони и юфка могат да бъдат направени с помощта на елда, комбинирана с пшеница, и следователно няма да са без глутен.
2. Източник на фибри
Елдата е богата на неразтворими фибри, които се отразяват добре на храносмилателната система. Това е така, защото полезните бактерии, които живеят в червата, използват тези фибри като източник на гориво, като им помагат да се увеличат и едновременно с това произвеждат странични продукти, които са ценни за здравето на червата.
3. Лесноусвояем протеин
Елдата съдържа висококачетвен и лесноусвояем от организма ни растителен протеин, което я прави идеален заместител на месото в нашата диета. Брашното от елда съдържа голямо количество протеин и е подходящо за приготвяне на хляб и други изделия. Елдата редуцира както холестерола, така и мазнините в тялото. Това я прави идеална при спазване на хранителен режим за отслабване.
4. Богата на антиоксиданти
Елдата е изключително по-богата на антиоксиданти в сравнение с останалите зърнени култури като овес или пшеница. Освен това тя съдържа растителни съединения като рутин, който е един от най-богатите хранителни източници на d-хиро инозитол.
5. Богата на флавоноиди
Елдата също така е богата на флавоноиди, които се борят със свободните радикали и драстично забавят процесите на стареене. Освен това флавоноидите имат противовъзпалителен, антиканцерогенен и антиоксидантен ефект, както и редица положителни ефекти върху сърдечно-съдовата система.
6. Съдържа пектин
Елдата също така притежава богато съдържание на пектин. Именно поради това се смята се, че елда в комбинация с мляко значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Тя ни дава ситост и засилва метаболизма, без да натоварва храносмилателната система.
7. За здраво сърце
Елдата е богата на полезни за сърцето хранителни вещества, включително магнезий и фибри. Освен това е добър източник на растителни съединения, наречени рутин и кверцетин, които имат защитни и антиоксидантни свойства. Елдата също така балансира нивата на холестерол, инхибирайки усвояването му.
8. Регулира кръвната захар
Консумацията на елда ни осигурява голямо количество фибри с нисък до среден гликемичен индекс. Това означава, че елдата е сред храните с умерен ефект върху кръвната захар и дори може да понижи нивата й. Проучванията показват, че този ефект може да се дължи на разтворимия въглехидрат в елдата, който прави клетките по-отзивчиви към хормона инсулин и може да забави усвояването на захарта.
9. Намалява холестерола
Елдата съдържа хранителни вещества, които имат свойствата да извеждат холестерола от кръвта, както и да намаляват пропускливостта и чупливостта на стените на кръвоносните съдове. Тя е подходяща храна за хора, които страдат от хемороиди и разширени вени.
10. За мускулна сила и издръжливост
Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци. Освен това тя подпомага възстановяването на мускулите след тренировка, заради богатото си съдържание на магнезий. Неслучайно елдата е една от най-добрите храни за спортисти и възстановяване.