frida.bg
бонбони

Суровите бонбони: вкусен и засищащ източник на енергия

Суровите бонбини са супер актуален десерт, а най-хубавото е, че са много лесни за приготвяне и издържат с дни в хладилника! Те представляват малък по обем, но засищащ източник на енергия с бавно освобождаване. Обикновено те съдържат балансирано съотношение протеини, мазнини и въглехидрати както и много важни микронутриенти.

Приготвят се от ядки, семена и сушени плодове. По желание към тях могат допълнително да се добавят протеини и суперхрани. Например бонбоните с мака дават бонус енергия, спирулината зарежда с витамини и минерали, а баобабът подсилва имунитета с богатото си съдържание на витамин С.

Предлагаме ви две от нашите любими рецепти за сурови бонбони, които освен лесни за приготвяне, са и уникално вкусни. Ето какво ви е нужно?

Сурови бонбони „Наслада за сетивата“

Какво ви трябва?

  • 250 гр. бадеми
  • 7-8 бр. фурми, от по-светлите
  • 100 гр. сушено манго без захар
  • кардамон и чили на прах (лично аз ползвам прясно смлян кардамон и чили „Хабанеро“ от Чили Хилс)
  • 1 лъжица кокосово масло

Как да ги приготвим?

Ядките се смилат на ситно в мелачка или в кухненски робот. Мангото и фурмите се нарязват, накисват се и се отцеждат. После всичко се смесва в блендер или робот. Добавят се подправките и се смилат. Просто и лесно. После с ръце се оформят топчета с големина по желание. Оваляйте ги в кокосови стърготини или какао.

Сурови бонбони „Експлозия от вкусове“

Какво ви трябва?

  • 150 гр. кашу
  • 50 гр. фини овесени ядки
  • 50-100 гр. кокосови стърготини
  • 1 супена лъжица кокосово масло
  • Сокът от половин лимон
  • 20-30гр. сироп от агаве
  • шафран
  • 1-2 капки етерично масло от Див портокал (или лимонени кори, настъргани)

Как да ги приготвим?

Рецептата се приготвя както горната. Ядките и кокосът се смилат на ситно в мелачка или кухненски робот. После се добавят така наречените „мокри“ съставки в купата на кухненския робот. Всичко се смила до получаване на еднородна смес и с ръцете се оформят топчета с големина по желание.


Ако се питате кога може да ги хапвате – по всяко време! Все пак препоръчваме да се консумират отделно от друга храна поне с час-два време разстояние, а ако пиете вода – най-добре половин час преди и поне един час след консумация и никога по време. Да ви е сладко!