frida.bg
витамин

Витамин А: защо е толкова важен и как да си го набавим?

Вероятно знаете, че трябва редовно да консумирате витамин С, Е, А, Д. Но защо? С какво тези витамини са толкова полезни за здравето ни? Е, в тази статия искаме да насочим любопитно око към витамин А, и плодовете и зеленчуците, в които можем да го намерим в изобилие.

Витамин А: какво трябва да знаем?

Витамин А, носи също така името ретинол, е мастноразтворим витамин с разнообразни функции в човешкото тяло. Една от най-важните му функции е поддържането на епителната тъкан в организма.

Когато не приемаме достатъчно количество ретинол нормалният секретиращ епител се замества с изсушен (процес на кератинизация), който е податлив на инфекции и възпаления. В тази връзка няма как да не споменем изключителната роля на ретинола в зрителния процес и очното здраве.

Смята се също така, че ретинолът участва в процесите на изграждане на костите и ставите и подпомага действието на имунната система.

Кои са най-богатите на витамин А храни?

Витамин А се съдържа в много растителни храни, както и в млякото. Има два вида витамин А – от животински източници и растителен. Смята се, че животинските източници като месо, риба и млечни продукти съдържат активна форма на витамина, която тялото може да използва веднага.

Растителните източници съдръжат т.н. провитамин А, който тялото преобразува в активна форма по-късно. Например, бета-каротенът е най-често срещата форма на провитамин А, който се открива в плодовете и зеленчуците.

Той също така действа като антиоксидант и предпазва клетките от уврежданията на свободните радикали. Провитамин А се намира в изобилие в червените, оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци, както и в зеленолистните.

Ето кои са най-богатите на ретинол растителни източници?

Сладки картофи

Сладките картофи, батати, са един от най-богатите на ретинол растителни източници. Един среден батат съдържа повече от необходимото количество за деня от важния витамин. В 100 г батати се съдържат между 84-90 ккал, витамин С, витамин В, манган, фосфор, желязо и др.

Моркови

Без значение дали обичате да ги консумирате пресни или задушени, морковите остават сред първите места по съдържание на витамини, сред които и ретинол.  Освен това морковите съдържат витамини B1, B2, РР и С, както и минералите калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод и желязо.

Манго

Освен, че е изключително вкусно и носи екзотично настроение, мангото е един от изключителните източници на витамин А. Освен това мангото съдържа голямо количество магнезий, витамините В6, С, Е, К, както и ниацин, фолат, тиамин и пантотенова  киселина.

Яйца

Яйцата са суперхрана, която доставя на организма ни безценни витамини, минерали и не на последно място – лесно усвоими протеини. Едно яйце на ден е достатъчно, според специалистите, за да си набавим нужното количество витамин А.

Зеленолистни зеленчуци

Спанак, зелена салата, рукола, кейл – всички те са един от най-добрите източници на витамин А. Като общо правило трябва да се стремите да консумирате най-малко пет порции зеленчуци дневно или около 2 и 1/2 чаши. Докато те са приготвени по здравословен начин, зеленолистните са чудесно допълнение към вашата диета и предлагат безброй ползи за здравето.