Една от най-здравословните храни, които можем да включим в здравословното си меню през есента – това са крем супите! Топли, ароматни, с кремообразна субстанция и богат вкус… Предлагаме ви да опитате нашият фаворит този сезон – крем супата от сладки картофи!
Защо сладките картофи са толкова полезни?
Е, сладките картофи са не само модерен зеленчук, но те са и едни от най-хранителните зеленчуци, които можем да намерим на пазара. Те съдържат 1900 пъти повече витамин А от обикновените картофи, а освен това са богати на витамините А, С, Е, К, както и витамини от групата В. Освен това са един добър източник на минерали, фибри и протеини.
Сладките картофи също така са богат източник са на антиоксиданти като бета-каротин и други важни фитонутриенти. За тези от вас, които се опитват да отслабнат също имаме добра новина. Сладките картофи имат нисък гликемичен индекс (ГИ), което ще рече, че са по-малко склонни да прeдизвикат повишаване в нивата на кръвната ви захар след хранене. В резултат се чувствате сити, а апетитът ви намалява през целия ден.
Според специалистите, сладките картофи поддържат здравето на сърцето, зрението, храносмилателната система и мозъка. А според Американската асоциация по диабет те са подходящи за т.н. диабетна диета и присъстват в списъка на така наречените Суперхрани за диабет. Надяваме се, че сме ви убедили достатъчно в ползите от консумация на сладки картофи, а сега да преминем към нашата ароматна рецепта!
Крем супа със сладки картофи и кокосово мляко
Какво ви трябва?
- 2 средни по размер сладки картофи
- 400мл. Кокосово мляко от консерва
- Няколко листа пресен кориандър
- 2 ч.л. соев сос
- 1 ч.л. ябълков оцет
- 2 ч.л. сладък червен пипер
- 2 ч.л. канела
- 1 ч.л. синап
- Сол на вкус
Как да я приготвим?
Обелете сладките картофи и ги нарежете на парченца. Сложете ги в уред за готвене на пара за около 20 минути. Готвенето на зеленчуците пара, вместо изваряването им във вода, не само запазва всички хранителни вещества, но и прави вкуса по-наситен, мек и запазва естественият аромат на зеленчуците.
Поставете зеленчуците заедно заедно с подправките в мощен блендер, сипете 200мл. Топла вода и разбийте, докато супата стане кремообразна.
Затоплете супата на котлона отново. Добавете кокосовото мляко и разбъркайте. Овкусете със сол на вкус. По желание можете да приготвите кротони и да накъсате няколко листа кориандър върху супата преди поднасяне за още по-свеж и ароматен вид.
Да ви е сладко!