frida.bg
флавоноиди

10 храни, с които да си набавим флавоноиди

Храните, богати на флавоноиди, подпомагат тялото ни в борбата със свободните радикали, намаляват възпалителните процеси, грижат се за мозъка ни и  не на по-следно място – забавят стареенето. Неслучайно наблягаме върху важността да се приемат добавки и храни, богати на флавоноиди, като част от една балансирана и актуална спрямо нуждите на съвременния човек диета.

Флавоноидите присъстват в различна концентрация в голяма част от плодовете и зеленчуците. Смята се, че колкото по-наситен е цветът, толкова повече флавоноиди съдържа.

Например, не е изненадващо, че брюкселското зеле има ниско съдържание на флавоноиди, за разлика от червените чушки, които са един от най-добрите източници на флавоноиди.

Кои са най-добрите източници на флавоноиди?

Червени зеленчуци

Red peppers

Наситено червените зеленчуци, например червените чушки, червения лук и червеното зеле, съдържат огромно количество флавоноиди. Добавете ги в салата или ги задушете на пара, за да се възползвате оптимално от антиоксидантните им свойства.

Цитрусови плодове

Citrus

Смяата се, че цитрусовите плодове са един от най-богатите източници на флаваноиди. Цитрусите също така увеличават приема на витамин С, защитават артериите и подпомагат имунната ни система.

Горски плодове

Wild Berries

Горските плодове като касис, боровинки и къпини съдържат концентрирано количество флавоноиди като проантоцианиди и кверцетин. Смята се, че само една шепа горски плодове на ден ви осигурява необходимата дневна доза флавоноиди.

Черно грозде

Muscat de Hambourg, Black Hamburg

Черното гроздето съдържа антоцианидини, които предпазват клетките ни от увреждане на свободните радикали и помагат да се предотврати разрушаването на колагена в тялото.

Червени ябълки

Red apples

Червените ябълки съдържат кверцетин – флавоноид, за който е научно доказано, че предотвратява киселинен рефлукс, катаракта, контролира астмата, пристъпите на подагра и предотвратява развитието на рак.

Зелен чай

Green_Tea_Boosts_Serotonin

Зеленият чай съдържа флавоноида епигалокатехин галат (ECGC), който предотвратява развитието на ракови клетки. Смята се, че ECGC е до 100 пъти по-мощен антиоксидант от витамин С и 25 пъти по-мощен от витамин Е. ECGC също така може да обясни антибактериалните свойства на зеления чай.

Какао

Cacao

Какаото съдържа много от флавоноидите, които се съдържат в зеления чай. Домашно направеният горещи шоколад ще ви осигури повече флавоноиди, отколкото всяко друго шоколадово изделие, закупено от магазина.

Червено вино

Pouring a glass of red wine

Именно флавоноидите са в основата на добре познатия „френски парадокс“или способността на французите да консумират много мазни сирена, без това да се отразява на фигурата и сърдечно-съдовата им система. Червеното вино, на което те се наслаждават редовно, е богато на флавоноиди, за които както вече знаем намаляват риска от сърдечни заболявания и се грижат за птималното състояние на артериите ни.

Сок от нар

pomegranate

Сокът от нар е истинско блаженство за сетивата ни, но освен това той съдържа почти три пъти повече антиоксиданти от зеления чай и червеното вино. Експертите препоръчват да разреждаме прясно изцедения сок от нас с друг сок, например от ябълки.

Отвара от лайка

Chamomile tea

Отварата от лайка е известен със своите отпускащи нервната система и релаксиращи свойства. Освен това тя съдържа флавоноида апигенин, който има подобряващи настроението свойства. Смята се, че апигенинът действа върху същите части на мозъка, върху които действат лекарствата намаляващи хроничната тревожност.