frida.bg
кафе

Протеиново кафе: новата тенденция за изгаряне на мазнини

Имаме добра новина за любителите на кафето, които се опитват да консумират повече протеини. Най-новата здравословна тенденция ви позволява да се наслаждавате както на чаша ароматно кафе, така и протеиновия си шейк и то едновременно.

Социалните медии TikTok и Instagram винаги са ни изненадвали с уникални идеи за диети и хранене. Тази година те ни представят новата любима напитка на всички привържници на здравословния начин на живот – протеиновото кафе, по-известно като „proffee„.

Какво е протеиново кафе и как да го приготвим?

Протеиновото кафе е последната здравословна тенденция, която спечели вниманието на фитнес ентусиастите, но какво представлява тя?

Няма стандартна рецепта, която да следвате, докато приготвяте протеиновото кафе. В най-разпространения си вариант готовото еспресо се добавя директно към протеиновия шейк като заместител на млякото.

Другият начин да го приготвите е да добавите няколко лъжички растителен протеин на прах в охладено кафе и да го разбиете в блендер.

Количеството протеин на прах във вашата напитка може да варира в зависимост от вкусовите ви предпочитания и индивидуалните ви нужди. Средно една мерителна лъжица би била достатъчна, тъй като тя ще ви осигури около 20 грама протеин за един прием.

кафе

Защо се смята, че тази комбинация е полезна?

Приемът на протеини в диетата е необходим за растежа, възстановяването и регенерацията на клетките. Нашето тяло се нуждае от 0,8 грама протеин на всеки килограм телесно тегло всеки ден.

Това количество се увеличава, когато тренирате и се опитвате да качите мускулна маса. Приемът на протеини е много важен след тренировка за възстановяване на мускулите.

Освен това консумирането на повече протеини ще ви накара да се почувствате сити за по-дълго време и ще ви помогне да консумирате по-малко калории през деня.

Кафето, от друга страна, повишава нивата на кетони, които ускоряват изгарянето на мазнините, ограничават апетита за сладки храни и засилват когнитивните процеси.

Кафето също така съдържа и съединения, които повишават метаболизма, помагат ви да изгаряте повече мазнини по време на упражнения и могат да повишат атлетичното ви представяне.

В заключение

Има много начини да добавите повече протеини в диетата си. Месото, яйцата, овесените ядки и киноата са някои от големите източници на висококачествени протеини, които ще ви помогнат да бъдете по-сити за по-дълго време и ще ви осигурят допълнителни макро- и микроелементи.

Ако искате да разннообразите менюто си обаче можете да пробвате новата здравословна тенденция и да добавите протеин в кафето си. Със сигурност ще бъде нещо различно, здравословно и вкусно – по нов начин!