frida.bg

Хранителната психиатрия и влиянието на храната върху структурата на мозъка и настроението

Всеизвестно е, че напрегнатият начин на живот, лошият въздух и лошата храна влияят на здравето ни. Мнозина знаят, че вредната храна или недохранването увреждат нашия организъм. От друга страна от много години невробиолозите са впрегнали всички усилия да опровергаят остарялото разбиране, че съзнанието на човека се определя единствено от мозъка. Изследване на феномен като „микробиом на червата“ показва, че настроението и дори цялото психическо здраве на човек са тясно свързани с функционирането на сложната екосистема от микроорганизми в стомашно-чревния тракт.

Според изследователи, цитирани от списание Neuroscience, експерименталните изменения на микрофлората на червата може да влияе върху емоционалното поведение и свързаната с него мозъчна дейност, включително и да играе патофизиологична роля при заболявания на мозъка (тревожност, депресия, хроническо главоболие). Нещо повече – проучванията на микробиолога Саркис Мазманян от Калифорнийския университет, свързват болести като Паркинсон със състоянието на бактериите в червата. По мнение на учения, 70% от всички неврони на периферната нервна система (не главния или гръбначния мозък) се намират в червата, а невроните в червата са свързани с централната нервна система чрез блуждаещ нерв.

Нашата чревна система е способна да снабдява мозъка с гориво и затова е необходим „постоянен запас“, смята доктор Ева Селхуб

Според нея „горивото“ се набавя от храната, която консумираме. И по-точно това, което се съдържа е нея, оказва съществено значение, защото буквално влияе върху структурата и функцията на мозъка, и следователно върху настроението ни.

Именно тези проучвания довели до появата на нова област в хранителната психиатрия, за което говори още през 2014 година и професорът по клинична психология Джулия Раклидж.

Още от малки сме учени, че храненето и диетата нямат чак толкова голямо значение за психическото състояние на човека

И доктор Раклидж била уверена, че само лекарствата и психотерапията са способни да облекчат психическите нарушения. След като тя и колегите й се сблъскват с доказателство за обратното твърдение, тя решила да се заеме със собствено проучване. Рарклидж успяла да намери убедителни доказателства за рязкото понижаване на нивото на депресията и психозата след следването определени диетични режими.

Но това не означава, че лекарствените продукти и психотерапията не играят важна роля в лечението на психиката, разбра се, и те не бива да заместват рационалното хранен. Много от психическите разстройства в наши дни са предизвикани от възпаление на мозъка, което води до смъртта на мозъчните клетки, смятат учените. Това възпаление отчасти е свързано с отсъствието на хранителни вещества като магний, омега-3, витамини и минерали.

Хранителните режими, състоящи се от захар и храни с висока степен на преработка също са причини за възпаленията. Много изследователи подчертават връзката между консумацията на храни с високо съдържание на рафинирана захар и нарушенията на функциите на мозъка, каза доктор Селхуб. А това способства за възникването на емоционални разстройства като депресия.

Преработената храна с високо съдържание на въглехидрати и недостатъчното количество на питателни вещества са създали епидемия от недохранване сред огромна част от населението, което живее с усещането, че разполага с изобилие от храна. Паралелно възникват и епидемии от депресии и други психически заболявания. Нашето отношение към храната и психическото здраве се определя от множество други съвременни фактори – развитието на икономиката и медицината.

Хранителната психиатрия не е странност, а ново поле за изследвания

Учените разглеждат внимателно системата на хранене в традиционните общества (например Япония и Средиземноморието). Изследователите са открили, че нивото на депресията в тези народи е по-ниско с 25-35 % от останалия свят. Техният начин на хранене се отличава с високо съдържание на зеленчуци, плодове, необработени зърнени храни, морски продукти и по-малко количество бяло месо и млечни продукти, казва Ева Селхуб.

Истината е, че идеалната хранителна формула не съществува

Всички процеси са индивидуални, затова доктор Селхуб препоръчва да се откажем от преработените продукти и захарта, да експериментираме с включването и изключването на определени продукти от диетата си и паралелно с това да следим как се чувстваме. Хранителните експерименти е най-добре да се провеждат след с консултацията на лекар.

Ако променим начина на хранене, ние можем да повлияем на цялата екосистема на организма

Нашата чревна микрофлора изисква преразглеждане на кулинарните ни навици и предпочитания. За съжаление по една или друга причина, не всеки от нас може да си позволи кардинална промяна, но вече знаем, че милиони хора, страдащи от психически разстройства, могат включват хранителната психиатрия в лечението си и да променят живота си към по-добро.

Снимки: Unsplash