Есента е тук, а заедно с нея и прекраните есенни зеленчуци като ароматната тиква, които внасят уют и топлина в кухнята ни! Нека поканим на гости нейно величество тиквата, а тя на свой ред ще ни разкрие някои тайни, например че е същинска съкровищница с витамини.
Преди да преминем към нашата лесна и изключително вкусна рецепта за мъфини, нека си припомним защо тиквата е толкова полезна и защо не бива да пропускаме да я включим в диетата си този сезон!
Защо тиквата е толкова полезна?
Тиквата е богата на редица хранителни и биоактивни вещества – въглехидрати (по-голяма част от които са във вид на полезни фибри), белтъчини, витамини и микроелементи.
Изключително предимство на тиквата е, че е много бедна на прости захари, а съответно и на калории. Като бонус, дори прекаляване с тиква няма да се отрази негативно на фигурата ви.
Витамини: витамин С, витамин Е, няколко представители на групата на витамин В-комплекс – рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (В6) и фолиева киселна (В9). Високото съдържание на бета каротин, който организмът конвертира във витамин А.
Микроелементи: калий, мед, манган, желязо, магнезий и фосфор.
Мъфини с тиква и овесени ядки
Какво ви е нужно?
- 3 ½ ч.ч. овесени ядки
- 1 ½ ч.ч. обезмаслено мляко
- 1 ч.ч. тиква на пюре
- 2 големи яйца
- ½ ч.ч. светлокафява захар
- 1 ½ ч.л. екстракт ванилия
- 1ч.л. пудра за печене
- ¾ ч.л. сол
- ½ ч.ч.натрошени ядки пекан (по желание)
- 1 ч.л. подправка „pumpkin pie” (по желание)
Как да ги приготвим?
Стъпка 1
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Смесете в голяма купа овесените ядки, млякото, пюрето от тиква, кафявата захар, ванилията, разбърканите предварително яйца и всички подправки. Бъркайте бавно, докато всички съставки се смесят.
Стъпка 2
Поставете картиени кошнички в тавата за мъфини, с която разполате. Напръскайте вътрешността им със спрей с мазнина или просто ги намаслете. С лъжица загребете от вече готоватасмес и внимателно я разпределете в кошничките. Отгоре на всяка кошничка поставете по няколко натрошени ядки пекан.
Стъпка 3
Поставете мъфините във вече загрятата фурна и печете около 25-30 минути. Най-добре е да проверите дали кексчетата са добре изпечени с клечка за зъби или шиш. Забодете клечката в центъра на един мъфин, когато го извадите тя трябва да бъде напълно суха. Това е знак, че мъфините са напълно готови.