frida.bg
диети

Най-популярните диети за отслабване през 2021 година

Добрата физическа форма никога не излиза от мода, а заедно с нея и стремежът ни да я поддържаме със здравословна диети и упражнения. Съществуват редица диетични режими, които обещават да ви разделят с излишните килограми. Кои от тях наистина работят и защо точно тези 5 диетични режими са фаворитите на 2021 година, според специалистите?

Средиземоморска диета

dieta

Средиземноморската диета е лесна за следване, не изисква спазване на конкретен калориен прием, разнообразна е и не на последно място – вкусна. Тя води след себе си загуба на тегло, но основната й цел е подобряване на здравето и начина, по който се чувстваме.

Едно от характерните неща за средиземноморкста диета е ниското съдържание на мазнини, което според специалистите подобрява работата на сърцето. Установено е също така, че преминаването на предимно растителна диета помага за отслабване, поради увеличенотоколичесто фибри, които се консумират.

Средиземноморкста диета набляга върху консумацията на повече пълнозърнети храни, плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки, семена, зехтин и малко постно месо и риба.

Ползи: намален риск от развитие сърдечни проблеми; намален риск от развитие на Алцхаймер, Паркинсон, диабет тип 2; предотвратява загубата на мускулна маса; води до дълголетие;

Flexitarian Diet

dieta

Флекситарианска диета (Flexitarian Diet) комбинира думите „гъвкав“ и „вегетарианство“. Тя ни дава възможност да следваме предимно вегетарианска диета, но от време на време да се наслаждаваме и на животински продукти.

Флекситарианската диета е включена в класацията за най-добри диети в САЩ за 2021г. на второ място след Средиземноморската диета. Флекситарианската диета е гъвкава алтернатива на това да бъдеш вегетарианец.

Флекситарианството се фокусира върху консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, но от време на време допуска консумацията на малко месо.

Ползи: Намален риск от сърдечни заболявания; Намален риск от диабет тип 2 и лечение на преддиабет; Отслабване;

DASH Diet

dieta

DASH е съкратеното наименование на „Dietary Approaches to Stop Hypertension” или в български превод „Диетичен подход за спиране на хипертонията”.

Проблемите с високото кръвно налягане стават все по-разпространени в цял свят, което налага изработване на диетичен план, предназначен да помогне за предотвратяване и/или лечение на високото кръвно налягане (хипертония).

Диетата DASH включва храни, богати на калий, калций и магнезий. Тези хранителни вещества помагат за контролиране на кръвното налягане. Диетата ограничава храни с високо съдържание на натрий, наситени мазнини и добавена захар.

Ползи: Проучванията показват, че DASH диетата може да понижи кръвното налягане само за две седмици. Диетата също води до понижаване на нивата на липопротеини с ниска плътност или т.н. „лош“ холестерол в кръвта. Високото кръвно налягане и високите нива на холестерола са два от основните рискови фактори, водещи до сърдечни заболявания и инсулт.

The MIND Diet

dieta

Диетата MIND има за цел да намали дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати деменцията. Диетата съчетава основните постулати на средиземноморската диета и DASH диетата, но акцентът при нея е подобряването на мозъчната функция.

Диетата MIND насърчава да консумираме 10 храни, които подобряват мозъчните фунции и да ограничим консумацията на 5 храни, които ги влошават. Сред препоръчаните храни са зеленолистните зеленчуци, горските плодове, ядките, зехтина, рибата, пълнозърнестите храни , както и вино в умерени количества.

Храните, които MIND диетата ни препоръчва да избягваме са маргаринът, червеното месо, сиренето, пържените храни и сладките пакетирани храни като бисквити, вафли, кроасани и сладолед.

Ползи: Подобрява работата на мозъка и мозъчните функции; Намалява холестерола и кръвното налягане; Потенциално води до отслабване, ако не се прекалява с количествата;


В няколко последователни статии ще разгледаме всяка от тези диети в детайли и ще дадем лесни за спазване препоръки как да ги интегрирате в начина си на хранене всеки ден. Очаквайте…