frida.bg
диета

Кофеиновата диета: може ли кафето да ви помогне да отслабнете?

Кофеиновата диета (The Coffee Diet) е сравнително нов план за отслабване, станал популярен през 2017 година, благодарение на книгата на д-р Боб Арнот „The Coffee Lover’s Diet“. В нея д-р Арнот заявява, че пиенето на най-малко три чаши чисто кафе на ден в комбинация с богата на фибри диета е всичко от което се нуждаем, за да отслабнем.

Д-р Арнот препоръчва да се пие леко изпечено кафе. То съдържа по-голямо количество полифеноли и антиоксиданти, които помагат да предпазим клетките си от увреждането на свободните радикали. Изследване от март 2017 г. и публикувано в списание “ Phytochemical Analysisподкрепя твърденията му.

Според него,  по-тъмното и по-бавно печено кафе има по-нисък антиоксидантен индекс от по-леко изпеченото. Това е така, защото антиоксидантите се разграждат в процеса на печене. Можем да кажем, че кофеиновата диета е вариант на антиоксидантна диета, която поощрява здравословното хранене и начин на живот.

Кафето – средство за намаляване на апетита

Coffee

Малко проучване, публикувано през юни 2013 г. в списание „Obesity“  установява, че пиенето на умерено количество кафе непосредствено преди закуска намалява приема на калории през деня.

Според друго проучване, приемът на кофеин между половин час и четири часа преди хранене може да потисне апетита и да намали приема на калории.

Кафето, приемано от три до четири и половина часа преди хранене обаче има минимално влияние върху количеството на консумираната след това храна. Важно е не просто да пием кафе, а да го пием в определен времеви интервал, т.е. преди хранене.

Кофеинова диета: какво трябва да знаем?

All'avanzar della notte.....1

При кофеиновата диета можете да пиете толкова кафе, колкото искате през целия ден, стига да се достигне минималната граница. Разрешени са както кофеиново, така и кафе с намалено съдържание на кофеин.

В допълнение, д-р Арнот препоръчва да се ядат храни, богати на фибри. Диетата е подобна на средиземноморската диета. Тя се фокусира върху консумацията на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Можете да консумирате постни източници на животински протеин, растителни протеини, както и здравословни мазнини (зехтин, ядки и семена, авокадо и риба).

Примерни планове за хранене, представени в книгата, осигуряват около 1500 калории на ден и ограничават напълно всички преработените храни. За повечето хора 1500 калории са по-малко от средния им дневен прием и са напълно достатъчни, за да доведат до отслабване.

В заключение…

Факт е, че кофеиновата диета на д-р- Арнот е безопасна и насърчава избора на здравословна храна. Трябва да кажем също така, че има липса на достатъчно доказателства за това, че кафето води до намаляване на теглото.

Диетичният режим набляга върху богатият прием на антиоксиданти и богати на фибри храни, както върху намаляване на калориите и консумацията на полуфабрикати. Това винаги е добро решение, водещо до по-здравословен начин на хранене.