frida.bg
бъзак

Бъзак: природен еликсир за силна имунна система

Природата ни е оставила безценни лечебни еликсири, с чиято помощ редовно да се грижим за здравето си и да подсилваме организма си. Днес ще ви представим една не толкова известна, но изключително мощна имуностимулираща билка, която ще ви помогне да останете здрави в по-студените месеци.

Петър Димков казва, че това е една от най-ценните български билки за подсилване на организма. Растението е разпространено в цялата страна над 1800 метра надморска височина и е добре познато на всички билкари и нарочни лечители като бъзак или тревист бъз.

Бъзакът (Sambucus ebulus) е тревисто многогодишно растение от рода на бъза с пълзящо и силно разклоненно коренище. Корените, както и ситните плодове на бъз са истинска аптека за здраве, стига да знаем как ги използваме.

Плодовете на бъзака са богати на антицианови съединения, както и голямо количесто пектин, целулоза, витамин С. В корените на бъзака се откриват големи количества дъбилни вещества и танини. ЮЗащо бъзакът е толкова полезен?

Подсилва имунната система

Нещо, от което всички се интересуваме в последно време е как да подсилим имуннната си система трайно, така че да сме защитени срещу вируси и инфекции. Е, бъзакът е чудесна профилактика за силна имунна система. Той също така помага при грип и настинка, като намалява неприятните симптоми като висока температура, отпадналост, болки в мускулите и възпалено гърло.

Пречиства белите дробове

Нещо много важно, което трябва да знаем е, че бъзакът спомага за пречистване на дихателните пътища и белите дробове. Има изразено отхрачващо действие и помага на организма да изкара бразувалите се храчки, в резултат на вирусна инфекция.

Антиксидантна защита

В бъзака се съдържат мощни антиоксиданти като фенолни киселини и флавоноиди. Те имат противовъзпалитлно, противоалергично и антираково действие. Антиоксидантите също така подобряват деленето на клетките, забавят стареенето и неутрализират свободните радикали.

Диетични фибри

Богатото съдържание на диетични фибри в бъзака намалява нивата на лошия холестерол, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, помага в борбата със запека, хемордите и проблемите на дебелото черво.

При сърдечно-съдови заболявания

Комбинацията между диетични фибри, които намаляват риска от запушване на кръвонсните съдове и инфаркт, и антиоксиданти, научно доказано намалява риска от сърдечно-съдови зболявания и услжненията, свързани с тях.

Как да приемаме бъзак?

Можете да намерите изсушени зрели плодове бъзак в билкарниците и магазинчетата за натурални храни. Те се приемат директно през устата, като леко се сдъвкват. Също така можете да откриете чудодеен сок от бъзак, който се приема в различна дозировка в зависимост от това дали ще го употребявате с цел превенция или лечение.

Ако искате да го приемате с профилактична цел, е препоръчително сутрин и вечер да пиете по една супена лъжица от сиропа на гладно. В случай, че сте болни и искате да го използвате с терапевтична цел, то препоръчителната доза е до 3 супени лъжици на ден, като не трябва да се храните поне 30 минути след това. Децата над 6 години може да приемат по 1 чаена лъжица сутрин преди хранене.

За какво трябва да внимаваме?

Консумацията на неузрели плодове и семената бъзак може да причини болка в стомаха и дори отравяне. Това се дължи на съдържащите се във все още зеления бъзак вещества, наречени лектини. Също така прекалената консумацията на бъзак може да причини гадене, повръщане, диария или алергична реакция. Затова е много важно да спазваме дозировката и да не употребяваме по-голямо количество от предписаното.