frida.bg
самотата

10 факти за самотата, които ще ви накарат да се замислите

Факт е, че никой от нас не иска да бъде самотен. Обикновено свързваме самотата с негативни асоциации като изолация, отхвърляне, неприемане, липса на близост и споделеност.

С популяризирането на дзен и йога, оставането в самота добива и някои положителни интерпретации като съзерцание, медитация, време за себе си, успокояване и притихване на ума и душата.

Трябва да кажем обаче, че това се отнася само за онези „самотни“ моменти, в които самотата е пожелана, а не принудителна.

Самотата като чувство на откъснатост от другите и липса на близки отношения е опустошително чувство, което всеки човек иска да избегне.  

Представяме ви 10 изненадващи факта за самотата, които ще променят начина, по който възприемате това иначе нормално психологическо състояние. Ето кои са те!

Самотата не зависи от това колко приятели имате

Самотата зависи изцяло от субективното качество на вашите взаимоотношения – от това дали се чувствате емоционално и социално включени или изключени от тези около вас.

Например, според социолозите повече от 60% от самотните хора са женени. Когато женените двойки вече не споделят най-дълбоките си чувства, мисли и преживявания един с друг, това може да ги накара да се чувстват  самотни дори и заедно.

Хората в такива отношения наистина вярват, че съпругът им не може да им предложи дълбоката връзка, която биха искали

Самотата изкривява представите ни за взаимоотношенията

Психологическите проучвания са установили, че самото припомняне на моментите, в които са се чувствали самотни в една връзка, е напълно достатъчно, за да ги накара да обезценят отношенията с партньора си.

Тези когнитивни изкривявания често предизвикват самотните хора да се оттеглят още повече от хората, които иначе биха могли да облекчат самотата им.

Самотните хора привличат други самотни хора

Факт е, че сме склонни да забелязваме и идентифицираме самотните хора около нас. Едно проучване установява, че самотните хора привличат към себе си хора, които също като тях се чувстват самотни. Това може да се превърне в мост към създаване на нови приятелства. Но също така може и да увеличи усещането за изолация и отхвърляне от външния свят.

Социалните мрежи не са толкова социални, колкото си мислим

Социалните медии не премахват, а дори увеличават усещането за самота между хората. Проучванията сочат, че използването на Facebook, Snapchat, Instagram и подобни приложения за социални медии, за да поддържате връзка с приятели и изграждате офлайн връзки, може да подобри комуникацията с другите. Но ако прекарвате часове всеки ден, използвайки социалните медии като заместител на реалната връзка, усещането ви на самота и изолираност ще се повишат значително. 

Самотата ни кара да чувстваме студа по-силно

Проучванията установяват, че когато си припомняме моменти, в които сме се чувствали самотни, започваме да оценяваме температурата в помещението като значително по-студена, отколкото всъщност е. Това показва, че самотата влияе на начина, по който оценяваме температурата около нас. И когато се чувстваме самотни всъщност ни е по-студено.

Самотата кара телата ни да се чувстват като под атака

Самотата причинява незабавна неприятна телесна реакция. Тя повишава кръвното налягане и холестерола и активира нашите физически и психически реакции на стрес.

Самотата увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Според специалистите, хората, които са хронично самотни, са под много по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, тъй като телата им са под постоянен стрес…

Самотата потиска имунната система

Самотата също така кара имунната ни система да функционира по-малко ефективно. Това с течение на времето ни излага на повишен риск от развитие на всички видове заболявания и заболявания.

Самотата увеличава риска от затлъстяване

Според нови изследвания затлъстяването е свързано не само с физически и медицински показатели и съпътстващи заболявания, но със социалната изолация и чувството за отхвърляне. Когато се чувстваме самотни сме склонни да консумираме повече храна, което води до покачване на телесното тегло. Съществува и обратната взаимовръзка. Хората с наднормено тегло се чувстват по-самотни и изолирани от другите.

Самотата е толкова опасна, колкото и пушенето на цигари

Учените стигат до заключението, че тя представлява толкова голям риск за нашето здраве и дълголетие, колкото пушенето на цигари. Всъщност проучванията стигат до заключението, че хроничната самота увеличава риска от ранна смърт с 14%