frida.bg
система

5 ключови микроелемента за силна имунна система

Не е тайна за никого, че сме в средата на грипния сезон и имаме нужда от защита и подсилване на имунната система, за да могат вътрешните ни стражи да работят на пълен работен ден и да ни предпазват от грипа и настинките.

За да подсилим имунитета си и той да работи в пълния си капацитет имаме нужда от пълен спектър от хранителни вещества в диетата ни. Ако някой важен микроелемент в диетата ни липсва това отслабва имунната функция и ни прави по-податливи на вирусите.

Да, витамин С е важен за имунната функция, но не е единственият важен витамин, от който организма ни се нуждае. Няколко са хранителните елементи с изключително важно значение за имунната ни система.

Според научно изследване, публикувано в Proceedings of the Nutrition Society, дефицитът на един или няколко от тях може да повлияе негативно на способността на организма ни да се пребори с инфекциите и вирусите.

Витамин А

Витамин А подпомага узряването на имунните клетки, както и тяхната оптимална функция. Както знаем, имунните клетки поглъщат и неутрализират всички вредни бактерии, вируси и патогени, които по един или друг начин навлизат в организма от околната среда.

Витамин D

Рецепторите на витамин D се намират в много от клетките на имунната система. Слънчевият витамин помага на телата ни да произвеждат повече антимикробни протеини, които засилват вродените ни защитни механизми.

Витамин Е

Витамин Е е важен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Той също така спомага за засилване на имунната ни реакция и справянето с различни вируси и инфекции.

Цинк

Цинкът също е важен микроелемент, който подпомага организма ни да произвежда повече имунни клетки. Дори лекият дефицит на цинк може да попречи на способността на организма да се бори с бактериите и вирусите, които причиняват диария, инфекции на горните дихателни пътища и кожни инфекции.

Пробиотици

За да поддържаме имунната си система в топ форма и да се предпазим от грипа и настинките, ние имам нужда от пълен пакет минерали и витамини, но също така и от пробиотици. Това са полезни бактерии, които подобряват вродения ни имунитет и играят важна роля в естествената ни защита срещу инфекциите.

В следваща статия ще разгледаме какво точно да хапваме, за да си набавим нужните ни хранителни вещества за силен имунитет. Следете сайта ни!