frida.bg
микробиом

5 симптома, които сигнализират нарушен чревен микробиом

Чревният микробиом е сложна екосистема, изградена от милиарди микроорганизми и бактерии. Всички те са жизнено необходими за правилното функциониране на нашия организъм. Според нови научни изследвания има над 1000 различни видове бактерии, които колонизират в червата, и всеки от нас има най-малко 160 вида, които пряко или непряко участват във физиологичните процеси.

Какво трябва да знаем за чревния микробиом?

Освен това всеки от нас има свой уникален микробиом, който се изменя с възрастта и зависи от здравословното състояние и начина на живот. Съставът й включва бактерии, гъбички и вируси, които изпълняват различни роли в организма ни.

Те ни помагат в смилането и усвояването на храната, комуникират с имунната ни система, служат като щит срещу нежелани патогени от околната среда. От своя страна ние им предлагаме местообитание и хранителна среда.

Тези взаимноизгодни отношения са крехки и балансът лесно може да се наруши. Промени в средата, свързани с непълноценно хранене, снижен имунитет, стрес, заболяване, довеждат до количествени и качествени изменения в чревната ни микрофлора.

Огромните разлики в съвременния начин на живот в сравнение с бита на нашите предци внася резки изменения в микробиома, което на свой ред може да доведе до свръхрастеж на определени микроби.

Многобройни проучвания доказват, че нарушенията в чревната микрофлора е директно свързана с различни метаболитни, възпалителни, неврологични и автоимунни заболявания.

Как да разпознаем, че имаме нездравословна чревна флора?
Зловонен дъх

Лошият дъх може да се дължи на консумацията на определени храни, както и на възпалителен процес в устната кухина. Но много често лошият дъх, който не е свързан с първите две причини, е първият сигнал за нарушен чревен микробиом.

Акне

Когато чревната ни флора е извън баланс това веднага проличава по състоянието на нашата кожа. Всъщност микробиома на червата комуникира с кожата по множество начини. Според изследване от юли 2018 г., публикувано във „Frontiers in Microbiology“, дисбалансът на чревни бактерии може да активира възпалителни процеси в организма, което води до псориазис, екзема и акне.

Силен апетит за сладко

Според специалистите именно проблемите с червата могат да са отговорни за силния ни апетит за сладки храни. Ако имате дисбаланс във вашата чревна флора вероятно имате твърде много вредни микроби. Проблемът? Някои от тези досадни дрожди или гъбички зависят от захарта, за да оцелеят. И ето я причината: за да оцелеят те се нуждаят от захар, а за да я получат стимулират желанието ви за сладко.

Проблеми със съня

Нездравпословната чревна флора може да допринесат за проблемите ви със съня. Това е така, защото вашият микробиом е свързан с циркадния ритъм и играе важна роля в регулирането на съня, според изследване от декември 2018 г., публикувано във „Frontiers in Psychiatry“. Нещо повече. Стресът е една от основните причини за нарушаване на съня, но той е свързан и с възпалителните процеси и води до увеличаване на чревните микроби.

Слаба имунна система

Здравословните бактерии в червата могат да ви помогнат да поддържате имунната си система в топ форма и обратното. Когато балансът в червата е нарушен това води до слаба имунна функция, което прави тялото ви по-уязвимо към болести. Нови изследвания в областта вече доказаха, че микробиомата на червата играе критична роля за нормалното развитие на имунната система, което влияе на чувствителността към широк спектър от заболявания.

Това са едни от първите симптоми, които ясно и красноречиво показват, че имаме нарушен чревен микробиом. Не чакайте да се появят следващи симптоми, а се погрижете за това да върнете баланса на бактериите в организма си. Как? Ще ви покажем в следващата ни статия!