frida.bg
микробиом

Как да върнем баланса в чревния ни микробиом?

Всеки човек има свой уникален чревен микробиом, който се изменя с възрастта и зависи от здравословното състояние и начина на живот. Съставът й включва бактерии, гъбички и вируси, които изпълняват различни роли в организма ни.

Тези бактерии ни помагат в смилането и усвояването на храната, комуникират с имунната ни система, служат като щит срещу нежелани патогени от околната среда. От своя страна ние им предлагаме местообитание и хранителна среда.

Тези почти взаимноизгодни отношения обаче са крехки и балансът лесно може да се наруши. Промени в средата, свързани с непълноценно хранене, снижен имунитет, стрес, заболяване, довеждат до количествени и качествени изменения в чревната ни микрофлора.

Огромните разлики в съвременния начин на живот в сравнение с бита на нашите предци внася резки изменения в микробиома, което на свой ред може да доведе до свръхрастеж на определени микроби.

Как да възстановим баланса в чревния ни микробиом?

Във Функционалната медицина съществува протокол или теория, наречена 4Rs, който означава „Remove, Replace, Reinoculate, and Repair“ или премахване, замяна, реинокулация и възстановяване.

Има много ресурси за теорията на 4Rs. Те са подробно описани в книгата на Рафаел Келман „The Microbiome Diet: The Scientifically Proven Way to Restore Your Gut Health and Achieve Permanent Weight Loss“.

За да подобрим чревния си микробиом трябва да се постараем да спазваме тези 4 стъпки. Не е задължително да правим това в последователен ред, но всяка от тях е от изключително важно значение, за да подобрим микробиома на червата ни.  Представяме няколко идеи как да интегрираме тази теория в ежедневието си още днес по достъпен и напълно практичен начин.

Хранете се с правилните храни

Вашият микробиом е в директна връзка с това, с което го храните. Премахнете от диетата си захарта и всички храни с висок гликемичен индекс като картофи, брашно, царевица и т.н.

Всички те увеличават т.н. „лоши” бактерии в стомаха ни. От друга страна когато редовно ядете различни здравословни и необработени храни вашият микробиом става все по-балансиран. Това води до състояние на лекота в стомаха и здраве.

Консумирайте пробиотици

Пробиотиците помагат да поддържаме екосистемата на червата в балансирано състояние. Също така, опитайте се да ограничите употребата на антибиотици, които унищожават „добрите бактерии“.

Въпреки че понякога те са необходими и могат да бъдат животоспасяващи, не винаги това е точно така. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за това дали вие или вашите деца се нуждаете от антибиотик и винаги приемайте пробиотиците си по време на лечението, за да подкрепите червата си със добри бактерии.

Подкрепете храносмилането си

Дори да имате повишена киселинност в стомаха бъдете внимателни с приема на антиациди.  По-добре подкрепете храносмилателната си система с хранителна добавка, която съдръжа храносмилателни ензими. Това може да ви помогне по-добре да усвоите храната да се отървете от неприятните симптоми като газове, подуване на корема и киселини.

Глутаминът (аминокиселина и градивен елемент на протеина) също може да помогне за възстановяването и поддържането на храносмилателния ви тракт и да поддържа правилното храносмилане.

Хранете се в спокойствие

Един от най-важните фактори за излекуване на червата и връщането на чревната флора в баланс е собственото ви съзнание. Червата са нашият втори мозък. Ако вашият микробиом е извън баланс може да се чувствате тревожни, депресирани или уморени. Можете също така да страдате от проблеми с паметта и да имате намалена концентрация.

Освен да се храните с правилните храни, опитайте се да успокоите ума си преди всяко хранене. Направете това като премахнете всички обичайни стресори като шумове, мобилни устройства, неприятни разговори. Ако се храните с други хора, опитайте да не говорите с тях или поне откажете да говорите за негативни неща.

Всеки път, когато седнете да се храните поемете дълбоко въздух, направете пауза и изразете благодарност към себе си, към близките си, към храната си.  Изразяването на благодарност всеки ден може да трансформира не само състоянието на ума ви, но и вашата чревна микробиома. Опитайте!