frida.bg
пробиотиците

5 мита за пробиотиците, които трябва да знаете

Пробиотиците са полезни бактерии, които са изключително важни за нашето здраве. Нашата диета често включва „специфични съставки“ като лекарства, антибиотици, фаст фууд, токсини от средата. В комбинация с липсата на достатъчно сън и високите нива на стрес всичко това води до „объркване“ на бактериите във вътрешната ни среда и до бедна на полезни бактерии чревна микрофлора.

Пробиотичните бактерии подхранват и подпомагат нашето здраве като стимулират храносмилането, засилват метаболизма, подобряват качеството на съня, настроението ни и енергията през целия ден. Пробиотиците също така балансират нивата на кръвната ни захар и подобряват абсорбацията на другите полезни хранителни вещества.

Важността на пробиотиците за нашето здраве е неоспорима. Факт е, че все повече се говори за необходимостта да приемаме повече пробиотици, но в същото време се разпространяват и много неверни митове, свързани с тях. Кои са те?

Киселото мляко съдържа достатъчно пробиотици

Това не е задължително. Обикновените кисели млека обикновено са топлинно пастьоризирани, което значително намалява нивото на живи и активни бактерии, които са били използвани за направата на киселото мляко.

Те също така често съдържат добавена захар и изкуствени подсладители, което може да повлияе негативно върху чревната флора. Четете етикетите и купувайте кисело мляко, съдържащо живи култури и минимално количество захар, за да избегнете възпалението.

Не трябва да приемате пробиотици, докато сте на антибиотици

Напротив, изключително важно е да възстановите пробиотичния си баланс ако се налага да приемате антибиотици, които, както знаем, „убиват“ много от полезните за нашата чревна флора бактерии. За да подпомогнете възстановяването на микробиома си, започнете да приемате повече пробиотични храни и напитки, както и пробиотични добавки.

Пробиотиците могат да подсилят имунната система

Въпреки че има изследвания, според които пробиотиците могат да ни помогнат да се предпазим от настинки, нито едно от тях не доказва това. Изследователите все още се опитват да разберат как точно могат да действат пробиотиците в подкрепа на имунната система. Както и кои пробиотични бактерии са най-ефективни за тази цел. Научни данни в подкрепа на това твърдение все още няма.

Пробиотиците се „колонизират“ и променят състава на нашата микрофлора

В стомашно=чревния ни тракт има трилиони микроби, които са „вкоренени“. Повечето пробиотици не съдържат достатъчно нови бактерии, които да направят значителна разлика в състава на нашата микрофлора. Това, което учените знаят със сигурност е, че пробиотиците изпълняват важни функции в движение.

Те се придвижват през стомашния ни тракт тракт, взаимодействайки с клетките, хранителните вещества и вече съществуващите бактерии, след което те напускат тялото през отделителната система. Ето защо ако решите да приемате пробиотик е важно неговото ежедневно, а не епизодично приемане.

Пробиотиците са полезни само за стомашно-чревния тракт

Тялото е сложна система и всички функции в него са взаимосвързани. Стомашно-чревната система стои в основата на почти всички важни процеси. Тя е свързана и влияе на всичко – от метаболизма и имунната функция до сърцето, кожата, когнитивното/емоционалното и репродуктивното здраве.

Въпреки че пробиотиците подобряват значително състоянието на стомашно-чревния тракт (храносмилането често се подобрява само за 24-48 часа), пробиотиците имат силен положителен ефект върху целия организъм.