frida.bg
преяждаме

Защо преяждаме (и как да спрем този омагьосан кръг)?

Защо преяждаме? Защо консумираме повече храна, отколкото ни е нужно? Защо ни е толкова трудно да контролираме апетита си? Защо не можем да спрем и задръстваме тялото си с калории, излишни килограми и не на последно място – емоции? Това е една тема, която става все по-актуална, особено с наближаването на парти настроеният месец декември.

Много хора откриват, че ядат повече, отколкото са планирали при определени ситуации, срещи с хора, емоционални състояния или времеви интервали. Някак те се явяват задействащ или пусков механизъм. Но какво всъщност ни подтиква да се храним прекомерно? Какво стои под повърхността на ненаситния глад?

Предлагаме ви да прочетете няколко причини, които предизвикват свръх консумация на храна и какво стои под повърхността им. Надяваме се, че те ще ви вдъхновят по-често да се замисляте дали консумирате храна, защото имате нужда от храна или поради…

Прекомерен стрес

Нивата на хормона кортизол се повишават, когато се чувстваме стресирани, а в резултат на повишените нива на кортизола се повишава и апетита. Стресът също така ни прави по-склонни да прекаляваме със сладки или мазни храни.

За много хора стресът е ежедневие, но смекчаването на неговите ефекти е жизненоважно за здравето ни в дългосрочен план. Преди да седнете на масата опитайте да отпуснете нервната си система с любимото ви антистрес занимание. Това могат да бъдат леки упражнения, йога, медитация, списване на дневник, както и слушане на релаксираща музика.

Висока емоционалност

Факт е, че често преяждаме, защото сме тъжни, ядосани или дори щастливи. Храната се явява нещо като успокоително средство, отдушник, както и награда. Емоционалното хранене е стратегия за справяне с прекомерното количество емоции, с които не знаем как да се справим по друг начин..

Храната обаче никога не е достатъчна, за да се почувствате по-малко самотни или да се почувствате по-малко тъжни от дадена ситуация“. Напротив.

Свръх консумацията на храна създава още повече негативни усещания в нас, просто защото усещаме, че тази стратегия не работи. Какво можем да направим? Намерете друг начин да се справяте с емоциите си. Ако не можете сами, потърсете съвет и подкрепа от близки, приятели или се консултирайте с психолог.

Откъснатост от тялото

Често преяждаме, защото просто сме откъснати от телата си. Разсеяни сме, мислим за нещо друго, проверяваме телефона си, разговаряме. Но не сме в контакт с тялото и най-вече – със стомаха си. Ако опитате да изолирате всички външни дразнители и разсейващи фактори и просто се наслаждавате на храната, бидейки в пълен контакт с тялото си – преяждането ще остане в миналото.

Колкото повече усещаме вкуса, миризмата, текстурата на храната; колкото повече усещаме тялото си по време на хранене, толкова е по-малко вероятно е да преядем. Опитайте да присъствате и да се наслаждавате на всяка хапка и ще забележите голяма разлика – храната ще ви носи много по-голямо удоволствие и ще консумирате далеч по-малки количества!