frida.bg
заболявания

Как да се храним, за да се предпазим от сърдечни заболявания?

Сърдечните заболявания често биват наричани „тихият убиец“, защото много често протичат без видими симптоми в началната си фаза. Това е и причината за късната им диагностика. Сърдечно-съдовите заболявания и усложненията от тях са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Можем да кажем, че тук превенцията и грижата за сърцето е основният начин да го запазим в добро здраве.

Какви са рисковите фактори за поява на сърдечни болести?

How to live life without rushing

Най-разпространените фактори, които водят до развитие на различни сърдечно-съдови болести както при мъжете, така и при жените, са:

  • тютюнопушенето
  • употребата на алкохол
  • артериалната хипертония
  • високи нива на холестерол
  • наследствен фактор (семейна обремененост)
  • хроничен стрес
Как да се храним, за да предпазим сърцето от болести?

Porridge

Съществува обширна биомедицинска литература, според която използването на някои естествени съединения (витамини, минерали, аминокиселини) са ефективна превенция и дори могат да подпомогнат лечението на сърдечните заболявания. В тази статия ще разгледаме малка извадка от тях, както и как да си ги набавяте всеки ден с храната.

Омега-3 мастни киселини

Според последни проучвания, рискът от внезапна сърдечна смърт се намалява значително при редовна консумация на омега-3 мастни киселини. През 2002 г., списание „New England Journal of Medicine“ публикува проучване, озаглавено „Нива на кръв в дълговерижни n-3 мастни киселини и рискът от внезапна смърт“, което доказва, че n-3 мастните киселини в рибата са свързани с понижаване на  риска от внезапна смърт сред мъжете без доказателства за предшестващо сърдечно-съдово заболяване. Друго проучване от 2002 г., публикувано в списание „Circulation“, открива, че приемането на хранителна добавка с омега-3 мастни киселини намалява риска от внезапна смърт при пациенти с предшестващ сърдечен удар. Можем да си го набавим лесно като консумираме повече риба и рибни продукти.

Аргинин

Аргининът е важна аминокиселина, която предотвратява прогресията на атеросклерозата. Един от механизмите, благодарение на който се случва това е чрез увеличаване на производството на азотен оксид, който обикновено се отлага в кръвоносните съдове, което с времето води до дисфункция. Как да си го набавите? Хапвайте риба (миди, сьомга, сардини, калмари), черен дроб, яйца, ядки (фъстъци, шам-фъстък, кашу, бадеми, слънчогледови семки) и шоколад (сурово какао).

B-Комплекс

Витамините от групата В намаляват натрупването на плака в артериите. Изследване от 2009 г., публикувано в списанието „Stroke“, установява, че добавка с витамини B-комплекс значително намалява прогресията на субклинична атеросклероза в ранен стадий при здрави индивиди. Как да си го набавим? Чрез зърнените храни като пълнозърнесто брашно, кафяв и див ориз, ечемик, просо, пшеничен зародиш и овесени ядки са добър източник на витамините от група В. Бобовите растения и зелените зеленчуци като броколи, спанак, брюкселско зеле, както и яйцата, месото, рибата, мидите и домашните птици са много добър източник на витамини от групата В.

Витамин D

Установено е, че ниските нива на „слънчевия витамин“ са в пряка взаимовръзка с увеличаване на риска от преждевременна смърт. Изследвания, публикувани в списание „Clinical Endocrinology“ през 2009 г. потвърждават, че по-ниските нива на витамин D са свързани с повишена смъртност по различни причини, но ефектът е значително по-изразен по отношение на сърдечно-съдовата смъртност. Тази констатация бива от различни научни изследвания. Можем да си го набавим като консумираме повече мазни риби, яйца, гъби и др. Вижте повече за това как да си набавим слънчевия витамин ТУК!

Магнезий

Магнезият има безспорна роля в превенцията срещу сърдечни заболявания. Известно е, че дори ускореното стареене на сърдечния мускул при космонавтите по време на дълги космически полети се дължи на недостиг на магнезий. През 2010 г. списание „Journal of Biomedical Sciences“ съобщава, че рискът за сърдечно-съдови заболявания е значително по-нисък при индивидите, които имат в организма си по-високи нива на магнезий, което показва защитната му роля. Ако искате да „допълните“ диетата си с магнезий яжте зелени храни. Хлорофилът например дължи зеления си цвят точно на голямото количество магнезий.

Pomegranate - isolated with heart 1

Нар

Този забележителен плод поддържа сърцето здраво, но освен това може да предотврати удебеляването на каротидната артерия (т.н. запушване) с до 29% в рамките на 1 година. Установени са широк спектър от механизми, благодарение на които се случва това. Нарът съдържа компоненти, които понижават кръвното налягане, намаляват инфекциите (плаката в артериите често съдържа бактерии и вируси), предотвратяват окисляването на холестерола и намаляват възпалението.

Чесън

Чесънът намалява множество рискови фактори, свързани с артериосклерозата (втвърдяването на артериите), но и значително намалява риска от инфаркт и инсулт. Научно доказано е, че чесънът инхибира образуването на плака в артериите. И нека не забравяме, ползите от чесъна са изключително широки. Той служи за превенция на над 150 заболявания, затова може да го консумираме не само за здраво сърце и артерии, но и за да поддържаме цялостно здравето си в отлична форма!